Politiek24 jan '13 13:24Aangepast op 24 jan '13 15:14

Wilders wil met referendum Cameron achterna

Auteur: BNR Webredactie

PVV-leider Geert Wilders daagt de PvdA uit om samen met hem een referendum over Europa mogelijk te maken. Ook de SP mag meedoen.

Wilders bevestigde donderdag een NOS-bericht hierover. Aanleiding zijn uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom, die heeft gezegd een referendum over de EU wel aan te durven. Samsom verwacht dat een meerderheid van de Nederlanders in de EU wil blijven.

Initiatiefwet
Wilders wil samen met PvdA en SP een initiatiefwet maken waardoor een referendum mogelijk wordt. De drie partijen hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer. De PVV-leider zal zich bij de uitslag neerleggen, ook als een meerderheid ja zegt tegen Europa. Zijn partij vindt dat Nederland de EU moet verlaten.

De kwestie is actueel doordat de Britse premier David Cameron heeft aangekondigd in zijn land een referendum over de EU te zullen houden.

Grondwet afgewezen
In 2005 werd in Nederland een referendum gehouden over de Europese grondwet. Dat gebeurde via een initiatiefwet van PvdA, D66 en GroenLinks. Een ruime meerderheid van de bevolking wees die grondwet toen af. Vervolgens werd de grondwet veranderd in een Europees verdrag. Dat werd zonder referendum door Nederland geratificeerd.

Gerelateerde artikelen