Politiek2 sep '13 20:55Aangepast op 3 sep '13 10:15

Rutte: we moeten veranderen

Auteur: BNR Webredactie

Nederland zal moeten veranderen om nieuwe zekerheden en nieuwe welvaart te vinden.

Premier Mark Rutte betoogde dat maandag in Elseviers H.J. Schoo-lezing in Amsterdam. Rutte stelde dat de basis van Nederland op orde is, maar dat we mee moeten in technologische en geopolitieke veranderingen om voorbereid te zijn op de toekomst. "Veranderingen moeten ervoor zorgen dat Nederland maximaal is voorbereid op de veranderingen die ons raken en bouwt op de kracht die Nederland in zich heeft. Dat betekent wel een fundamentele cultuurverandering: de overheid zal vragen aan mensen om meer dingen zelf te organiseren."

Rutte hield een helder betoog van een half uur, en volledig uit het hoofd, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. De visie van Rutte is zorgvuldig onderbouwd door cijfers, constateert hij, maar alles wat verder gaat dan het verdienvermogen van Nederland is volgens hem aan Rutte niet besteed. Uit de cijfers blijkt dat er veel goed is met Nederland, maar we staan voor fundamentele keuzes: voor het eerst sinds de jaren '80 moeten we het land echt aanpassen aan nieuwe werkelijkheden.

Visie
Dat stelt eisen aan de politiek, benadrukte de premier, maar die moet niet blijven steken in het eigen gelijk, maar bereid zijn om compromissen te sluiten, binnen een eigen visie. "Maar als visie betekent: een blauwdruk voor de toekomst, als een visie betekent dat we tot in detail gaan voorschrijven hoe die toekomst eruitziet, dan zet als liberaal alles in mij daartegen. Ik geloof daar niet in. Waar ik wel in geloof is een visie als perspectief voor mensen. En dat beeld ga ik u vanavond geven", beloofde de premier.

Als Nederland bereid is de veranderingen het hoofd te bieden, dan kunnen we essentiële voorzieningen als goed onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid blijven betalen, zei de premier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen