Politiek21 jan '13 15:36

'Overheden overdrijven veiligheidsregels in haven Rotterdam'

Auteur: Pieter van den Akker

Overheidsdiensten schieten door met hun veiligheidsvoorschriften in de Rotterdamse haven. Dat zegt havenman Wim van Sluis tegen BNR. Volgens hem is er zelfs sprake van een heksenjacht.

Van Sluis neemt vanavond afscheid als voorzitter van Deltalinqs, dat de belangen behartigt van logistieke en industriële bedrijven in de Rijnmond. Hij reageert met zijn uitspraken op de veiligheidsproblemen bij Odfjell. Op verzoek van GroenLinks kwam de gemeenteraad van Rotterdam donderdag bijeen voor een spoeddebat over het Noorse tankopslagbedrijf.

Paniek
Een uitzondering, noemt Van Sluis de situatie daar. “Wereldwijd staat de Rotterdamse haven in de top 5 op het gebied van veiligheid. Maar als er tegenwoordig ergens een reukje of stofje wordt ontdekt, dan raakt iedereen meteen in paniek. Het is voor bijvoorbeeld raadsleden dan ook makkelijk scoren. Iemand roept dat er iets niet deugt en de pers pikt dat op. Dan heb je aandacht. Wij willen dat graag weer in normale proporties terugbrengen.”

Als voorbeeld refereert Van Sluis aan een Turks bedrijf dat in 2006 een nieuwe fabriek bouwde in de Rotterdamse haven. “Het was toen nog gebruikelijk om de controlekamer in de fabriek te plaatsen. Tegenwoordig hebben de autoriteiten zo’n controlekamer er liever buiten. De arbeidsinspectie schreef voor dat de verhuizing naar zo’n portocabin binnen een week gebeurd moest zijn. Dat hebben ze dan ook gedaan. Toen kwam er ineens een andere overheidsdienst kijken die zei dat ze voor zo’n tijdelijke oplossing een vergunning nodig hebben. En zoiets duurt dan weer acht weken.”

Gerelateerde artikelen