Politiek21 okt '13 13:19

SP wil Snowden bij hoorzitting in Kamer

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan SP-Kamerlid Ronald van Raak ligt, komt klokkenluider Edward Snowden naar Nederland. De SP'er wil dat Snowden zijn zegje kan doen tijdens een hoorzitting over afluisterpraktijken.

Ronald van Raak. ANP
Ronald van Raak. ANP

Snowden is een oud-medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst die naar Rusland vluchtte. In de VS wordt hij gezocht wegens het lekken van geheimen van de dienst National Security Agency (NSA).

Van Raak wil dat de Nederlandse regering alles in het werk stelt om de veiligheid van Snowden zeker te stellen als die daadwerkelijk naar Nederland zou komen. De SP eist verder de garantie dat de man niet aan de VS zal worden uitgeleverd.

Fundamentele rechten
"De Amerikaanse afluisterpraktijken blijken steeds omvangrijker. Er zijn serieuze aanwijzingen dat de Amerikaanse geheime dienst NSA nagenoeg alle gegevens die Nederlandse burgers wisselen via telefoon en internet kunnen afluisteren, opslaan en analyseren. Dit is een inbreuk op onze fundamentele rechten'', aldus Van Raak maandag. Hij meent dat de Kamer 'alle mogelijke middelen moet aangrijpen om zichzelf te informeren'. Een gesprek met deze klokkenluider vindt hij zo'n mogelijkheid 'die de Kamer niet mag laten liggen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen