Politiek15 jan '13 11:45Aangepast op 15 jan '13 16:27

Rechtbank Pakistan wil arrestatie premier Ashraf

Auteur: Mijke Hurkx

De hoogste rechters in Pakistan hebben opdracht gegeven om de Pakistaanse premier Ashraf te arresteren wegens corruptie. De rechtbank wil dat naast Ashraf ook15 anderen worden gearresteerd.

De premier zou in 2010 steekpenningen hebben aangenomen, toen was hij minister voor Water en Elektriciteit was. Hij had die functie van maart 2008 tot februari 2011 en werd vorig jaar juni premier.

"Toen Ashraf minister was, werd al gezegd dat hij samen met zijn ambtenaren echt duizenden dollars in zijn zak had gestoken. Iedereen wist toen hij werd aangesteld als nieuwe premier, dat het voor veel moeilijkheden zou zorgen", zegt Wilma van der Maten, correspondent Pakistan, tegen BNR's Mark Beekhuis.

De premier wordt waarschijnlijk daadwerkelijk gearresteerd. Wilma van der Maten: "Het zou wel moeten, het hooggerechtshof is het hoogste machtsorgaan in Pakistan."

Protesten
Het is al de tweede dag op een rij waarop Pakistanen protesteren tegen de regering van Ashraf. In grote getalen trekken zij naar de hoofdstad Islamabad. Inmiddels hebben er honderdduizenden mensen zich verzameld en het worden er steeds meer. De protesten zouden worden geleid door de soefi (geestelijk leider) Muhammad Tahir ul Qadri. "Deze demonstranten eisen het aftreden van de corrupte regering. Het lijkt wel alsof het hooggerechtshof nu bloed ruikt, dat dit het moment is om de regering eindelijk naar huis te krijgen", vervolgt Van der Maten.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari moet eigenlijk nieuwe verkiezingen uitschrijven, maar hij wil wachten tot zijn zoon oud genoeg is, zodat hij Zadari kan opvolgen. Zadari vertraagt de verkiezingen en zo blijft Ashraf premier.

Andere beschuldiging
Ook de president wordt beschuldigd van corruptie. De regering en het hoogste rechtscollege liggen hierover al langer met elkaar overhoop. Zardari en zijn vrouw, de door een bomaanslag omgekomen oud-premier Benazir Bhutto, zouden in de jaren 90 miljoenen aan steekpenningen hebben witgewassen. In Zwitserland waren ze in 2003 al eens veroordeeld voor witwaspraktijken.

De Pakistaanse regering verzette zich tot september tegen heropening van het onderzoek naar corruptie tegen Zardari met als argument dat de president onschendbaarheid geniet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen