Politiek31 mrt '13 15:18

Voor de zomer 'slim' plan kleine scholen

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) komt 'nog voor de zomer' met een plan voor de kleine scholen. Dat zei hij zondag bij Omroep West.

Sommige gebieden in ons land hebben volgens hem te maken met een daling van het leerlingenaantal tot wel 30 procent. Er komen daar ook alleen nog maar meer scholen met minder leerlingen, vreest hij. "Als we niks doen, zul je zien dat scholen willekeurig gaan omvallen en er helemaal geen onderwijs meer is in die gebieden." In de plannen wil hij 'slimmer omgaan' met het probleem 'zodat we ook daar goed onderwijs behouden'.

De Onderwijsraad heeft Dekker recent geadviseerd scholen met minder dan 100 leerlingen met ingang van 2019 te sluiten. De coalitie van VVD en PvdA vindt de voorgestelde norm van 100 leerlingen echter te streng.

Bonus
Kleine basisscholen moeten volgens de coalitiepartijen niet langer een toelage van de overheid krijgen om rond te komen, maar een bonus als ze goed onderling samenwerken. Oppositiepartijen CDA en ChristenUnie, ook tegen de sluiting bij minder dan 100 kinderen, geloven hier niet in.

De meeste kleine scholen staan in Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland. In veel gemeenten daar is minstens de helft van de basisscholen er één met minder dan 100 leerlingen.

Gerelateerde artikelen