Nederlandse militairen naar Mali
Ongeveer 380 militairen gaan 'in beginsel' tot eind 2015 naar Mali. Dat heeft het kabinet bevestigd aan BNR. Het zijn merendeels militairen die inlichtingen zullen verzamelen, verwerken en analyseren voor de VN-missie Minusma.
Verder gaan er zoals al eerder bekend was geworden vier Apache-gevechtshelikopters mee. Naast het verzamelen van informatie zijn ze ook bedoeld als bescherming. De missie heeft een gebrek aan helikopters. Agenten en civiele deskundigen gaan meehelpen aan politietraining en hervorming van de veiligheidssector.
"Het is een Nederlands belang te helpen voorkomen dat dicht bij huis een onbeheersbare situatie ontstaat'', aldus het kabinet.
Vertrek in december
De eerste militairen die een bijdrage gaan leveren aan de missie zullen naar verwachting al in december vertrekken. Het gaat om kwartiermakers en leden van de genie. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.
"In januari zullen langzaam aan de rest van de eenheden volgen'', voegde ze eraan toe. De missie zal gaan bestaan uit ongeveer 380 militairen die in beginsel tot eind 2015 in Mali zullen blijven.
VVD: oordeel later
Regeringspartij VVD neemt 'met interesse kennis' van het kabinetsbesluit om steun te gaan geven aan de VN-missie, maar komt later met een oordeel. De komende 2 jaar worden in het Afrikaanse land 380 Nederlandse militairen en vier Apache-gevechtshelikopters actief.
Volgens VVD-Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke 'zal de VVD-fractie ook een kabinetsbesluit om militairen naar Mali te sturen zeer serieus bekijken'. Hij voegt eraan toe: "Militaire missies vergen immers een zorgvuldige afweging van alle fractieleden en zodra we die hebben gemaakt, zal ik ons oordeel naar buiten brengen.''
De VVD leek eerder dit jaar niet echt warm te lopen voor de EU-trainingsmissie in Mali. Ze wilde geen opeenstapeling van missies.
Oppositie: veel vragen
Oppositiepartijen zitten met 'veel vragen' over de missie.
De ChristenUnie wil eerst een technische briefing van Defensie, dan een
hoorzitting, vervolgens een schriftelijke vragenronde en tenslotte een
debat over de uitzending van 380 militairen.
"Het is een grote missies in de voorste linies met een geweldsrisico'', aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie vrijdag. Hij wil zijn parlementaire taak daarom 'doorwrocht' doen.
SP kritisch
De SP is kritisch over de uitzending. Jasper van Dijk: "Het is
onduidelijk waarom juist Nederland naar Mali moet gaan. Als het net zo’n
uitzichtloze strijd wordt als in Afghanistan, kunnen we dat moeilijk
steunen.'' Hij heeft heel wat vragen voor het kabinet.
D66 heeft nog geen oordeel. De fractie wil de brief van het kabinet eerst goed bestuderen en komt dan met een standpunt.