Politiek9 sep '13 17:08

Peilingen wijzen op een rechtse coalitie in Noorwegen

Auteur: Sjors Rodenburg

Na een regeerperiode van acht jaar lijkt er een eind te komen aan de centrumlinkse coalitie van de Noorse premier Jens Stoltenberg. Peilingen wijzen op een rechtse coalitie.

Hoewel de Noren weinig te klagen hebben (lage werkloosheid, stabiele economische groei en veel olie- en gasinkomsten) wordt de premier naar alle waarschijnlijkheid vandaag weggestemd, meldt BNR-correspondent Windy Kester. “Juist omdat het zo goed gaat, durven mensen iets nieuws te proberen.”

Grenzen meer dicht
De verkiezingen staan in het teken van klein leed, vertelt Kester. “Het ziet er nu alleen naar uit dat de conservatieven met de populisten gaan regeren. Daar komt natuurlijk ook immigratiepolitiek om de hoek kijken. Het is geen groot thema geweest in de campagne, maar de verwachting is dat de grenzen wel wat meer dicht zullen gaan.”

Slechts twaalf procent van de inwoners van Noorwegen is buitenlander, met name Zweden en Polen. “Ik geloof niet dat dat de groep is die de populisten willen tegenhouden”, zegt de correspondent. “Sommige mensen vinden het een probleem, andere niet.”

Bloedbad op Utøya
Opvallend is dat 27 overlevenden van het bloedbad op Utøya in 2011 zich verkiesbaar hebben gesteld voor de sociaaldemocraten. Bij die schietpartij kwamen 69 jongeren van de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij om. Dader Anders Breivik werd in 2012 tot 21 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Kester spreekt van een natuurlijke ontwikkeling. “Het zijn jongeren die altijd al politiek actief zijn geweest voor de sociaaldemocraten en uiteindelijk ook wel op de kieslijst terechtgekomen zouden zijn. Maar er ook overleden bij die heel duidelijk zeggen van: dit is mijn wraak, dit is mijn manier om te laten zien dat ik niet verloren heb.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen