Politiek17 apr '13 17:42Aangepast op 17 apr '13 18:41

Verdachte brief aan president Obama verstuurd

Auteur: Anne-Greet Haars

Een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama bevatte het dodelijke gif ricine. Dat is gebleken uit tests, meldt de FBI.

De Amerikaanse veiligheidsdienst Secret Service maakte woensdag bekend dat het een brief had onderschept met een "verdachte stof''. De brief was dinsdag aangetroffen in een speciaal kantoor waar de post voor het Witte Huis wordt gecontroleerd. Die plek is niet in de buurt van het Witte Huis zelf.

'Rare samenloop'
"Er wordt niet van uitgegaan dat de bommen in Boston en deze brieven iets met elkaar te maken hebben, maar het is natuurlijk wel een rare samenloop van omstandigheden", vertelt BNR's correspondent in Amerika, Reinout van Wagtendonk.

"Na de aanslagen in 2001 was er ook een golf van 'poederbrieven', waar miltvuur-bacteriën en anthrax in zaten. Het één bleek niks met het ander te maken, maar het creëerde toen absoluut een paranoïde sfeertje. Dat sfeertje heb je nu ook maar op een veel lager niveau."

Capitool
Ook is er een gedeelte van het Amerikaanse Capitool geëvacueerd in verband met een verdacht pakketje of brieven. Het zou gaan om delen van twee kantoorgebouwen. Dit nieuws volgt een dag nadat gisteren een brief was onderschept aan de Republikeinse senator Roger Wicker. Uit de eerste tests bleek ook die ricine te bevatten. Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC hadden beide brieven dezelfde afzender.

De US Capitol Police (USPC) zou inmiddels iemand ondervragen over de verdachte enveloppen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen