Bijtanken voor transportsector
In de transportsector worden komende jaren meer jongeren aangenomen en wordt flink geïnvesteerd in het opleiden van chauffeurs. Daarover zijn afspraken gemaakt in een sectorplan waarvoor in het sociaal akkoord geld beschikbaar is gesteld.
In 2013 worden 450 extra jongeren aangenomen. In de jaren daarna komen er nog ruim 2000 bij. Er wordt geïnvesteerd in het opleiden van chauffeurs en in het onderbrengen van chauffeurs die tijdelijk zonder werk zitten. Voor het plan legt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) 20 miljoen euro op tafel; de sector trekt eenzelfde bedrag uit.
Moeilijke tijd
Asscher: "Het gaat over duizenden banen. Het zorgt ervoor dat het vliegwiel weer gaat draaien en dat ze toch weer jongeren durven aan te nemen ondanks de moeilijke tijd."
De transportsector heeft het moeilijk door de economische crisis, maar kent een vergrijsd werknemersbestand. Als de economie aantrekt, zijn er naar verwachting snel duizenden nieuwe chauffeurs nodig.
In het sociaal akkoord is in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor werkgelegenheidsplannen. De sectoren moeten ook zo'n bedrag op tafel leggen, waardoor er in totaal 1,2 miljard beschikbaar komt.
Voorbeeld
De transportsector is de eerste waar werkgevers en vakbonden het eens zijn geworden over een plan. Asscher hoopt dat andere sectoren snel dit voorbeeld volgen. "Daarmee houden ze mensen aan het werk. En ze werken echt aan een toekomst die sterker is, zodat je over een paar jaar als Nederland trots kan zijn op zo'n sterke sector."
Een vergelijkbaar, maar groter plan voor de bouw is al zo goed als klaar, zegt de minister. "Het is gewoon nog even wachten totdat iedereen eraan toe is om het te presenteren, maar dat zou bij wijze van spreken al over een week zo kunnen zijn." Daarnaast zijn er volgens Asscher "enige tientallen plannen in wording, die al bij het ministerie zijn ingediend en waar aan gewerkt wordt."