Politiek21 feb '13 18:18

Oppositie haalt keihard uit na slechte economische cijfers

Auteur: Fleur de Bruijn

‘Het kabinet staat erbij en het kijkt ernaar'. ‘Het kabinet moet een einde maken aan de rampzalige vicieuze cirkel’. De oppositie is not amused over de jongste economische cijfers en eist actie van het kabinet.

De PVV vindt dat Dijsselbloem actie moet ondernemen.
De PVV vindt dat Dijsselbloem actie moet ondernemen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) loopt de werkloosheid fors op, staat de huizenmarkt steeds meer onder druk en keldert het consumentenvertrouwen.

Passief
SP-leider Emile Roemer vindt het hoog tijd dat het kabinet zijn koers bijstelt. Het zou in de bouw moeten investeren om de werkloosheid te bestrijden. Volgens D66 moet het kabinet snel geld vrijmaken om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. De PVV wil dat de koopkracht wordt gestimuleerd.

“Het kabinet staat erbij en het kijkt ernaar.'' Roemer zegt dat het kabinet passief blijft terwijl de crisis om zich heen grijpt. “Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft gezegd dat hij geen magische knop heeft om de economie aan de praat te krijgen. Ik zeg: druk op de bouwknop'', aldus Roemer. “Dan geven we tegengas aan steeds hogere werkloosheid en steeds lager consumentenvertrouwen.''

Jeugdwerkloosheid
D66-Kamerlied Steven van Weyenberg wil dat het kabinet 100 miljoen euro uittrekt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het heeft 300 miljoen klaarliggen om mensen die hun baan dreigen te verliezen aan ander werk te helpen. Volgens Van Weyenberg moet een derde van dat bedrag worden gebruikt in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid.

Vicieuze cirkel
PVV-Kamerleden Geert Wilders, Teun van Dijck en Roland van Vliet dringen in schriftelijke vragen aan de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan op maatregelen die de koopkracht verbeteren. Er moet een einde komen aan ‘de rampzalige vicieuze cirkel waarin het kabinet-Rutte II ons heeft geduwd', zeggen ze.

Versoepeling ontslagrecht
De JOVD, de VVD-jongerenorganisatie, denkt dat een snelle versoepeling van het ontslagrecht de beste remedie is om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Werkgevers zijn bang om jongeren een baan aan te bieden omdat de ontslagprocedure onnodig complex en duur is, zegt JOVD-voorzitter Jarico Vos. Versoepeling van het ontslagrecht is in het regeerakkoord afgesproken. De maatregel moet halverwege volgend jaar ingaan, maar er is veel kritiek op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen