Politiek22 okt '13 16:45

Wat kan Greenpeace nog nu Russen Tribunaal niet erkennen?

Auteur: BNR Webredactie

Het Zeerechttribunaal moet duidelijk maken of de Russen zich aan een uitspraak over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise moeten houden. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag weten. Rusland erkent het Tribunaal niet als het gaat om conflicten die de soevereiniteit van Rusland aantasten.

Joris Thijssen is campagne-directeur bij Greenpeace.

Welke opties hebben jullie nog nu Rusland het Zeerechttribunaal niet erkent?
Thijssen: "Dit blíjft de allerbelangrijkste optie. Het is heel erg goed dat de Nederlandse staat deze stap heeft gezet. Er zitten nu dertig mensen van Greenpeace meer dan een maand vast in Moermansk, omdat ze zijn opgepakt in internationale wateren. In internationale wateren geldt het Zeerechtenverdrag. Dat heeft Rusland geratificeerd in 1997. Ze hebben twee uitzonderingen bedongen, maar daar is hier geen sprake van. Dus het Zeerechttribunaal is gewoon geldig en moet nu gaan bepalen of Rusland deze mensen het schip vrij moet laten of niet."

Het was van tevoren al bekend dat Rusland er zo over denkt. Is het niet riskant dat toch deze stap is genomen?
"Kijk, de Russen tekenen een verdrag, daar is de Nederlandse staat ook partij 'aan'. Dan kom je er niet uit met z'n tweeën, dus dan ga je naar de rechter om een oordeel te laten vellen. En dan zegt Rusland ineens 'we erkennen in dit geval toch het Tribunaal niet'. Het is aan het Tribunaal om te kijken wat er precies is gebeurd. Hopelijk komt daar snel het oordeel achteraan dat de mensen zo snel mogelijk vrijgelaten moeten worden."

Hein Kernkamp, advocaat en gespecialiseerd in maritiem recht, gelooft dat geen zin heeft om nu nog naar het Zeerechttribunaal te gaan. "Het verdrag geldt wel tussen de landen, maar de afdeling waarin geregeld wordt hoe je geschillen oplost, heeft Rusland bij de ratificatie uitgesloten. Ze hebben gezegd 'zaken betreffende onze soevereine rechten leggen we niet voor aan het Tribunaal'. Dat recht hebben ze, elk land mag zelf kiezen."

Heeft het dan nog wel zin om naar het Zeerechttribunaal te gaan?
Thijssen: "Ik zal nog één keer duidelijk maken wat er precies is gebeurd. Er is een boorplatform van Rusland in internationale wateren, niet in Russische territoriale wateren. Acht mensen zijn erheen gevaren en hebben er een spandoek aan opgehangen. Die zijn opgepakt. Daarna, ver buiten het bereik van het platform, voer de Arctic Sunrise met nog eens 22 opvarenden in internationale wateren. Ook die zijn door de Russen opgepakt en in Moermansk in de gevangenis gegooid. Voor beiden geldt, maar zeker voor het schip met de 22 opvarenden, dat ze in internationale wateren voeren, dat heeft dus niets te maken met de Russische soevereiniteit. Dus het argument dat de Russen inbrengen, is niet van toepassing op de situatie die zich heeft voorgedaan. Daarom hebben zij een verdrag geschonden en moet Nederland naar het Zeerechttribunaal."

Wordt de diplomatieke weg niet steeds moeilijker te bewandelen?
"Dat vind ik heel moeilijk te beoordelen. Ik denk dat hier een mix nodig is van zowel druk via het Tribunaal, druk achter de schermen, als ook druk vóór de schermen. Er zijn natuurlijk steeds meer landen - bijvoorbeeld Duitsland, maar ook Amerika en Brazilië - waar de politieke leiders hun zorgen hebben geuit en hebben gezegd dat ze hopen dat de mensen zo snel mogelijk vrijkomen. Dus een mix van die zaken is nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen