Politiek17 jan '13 14:43

Asscher gelooft niet in banenplannen

Auteur: Melvin Captein

Het kabinet komt niet met banenplannen om de snel oplopende werkloosheid een halt toe te roepen. Volgens minister Asscher van Sociale Zaken helpen dit soort banenplannen niet om meer mensen aan werk te helpen.

Asscher reageert hiermee op de nieuwste cijfers van het CBS, waaruit blijkt dat de aantal mensen zonder baan in de afgelopen maand opnieuw is gestegen, met 19.000. Het werkloosheidspercentage komt hiermee op 7,2. Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het snel groeiende aantal baanlozen.

Echte banen
Tegenover BNR's Hans Verbeek laat Asscher weten dat hij 'echte' banen wil creëren voor mensen. Grote banenplannen zijn daar volgens hem niet de manier voor. "Bij dat soort plannen verdwijnt het geld vaak over de grenzen, en de banen die er komen zijn vluchtig".

De minister van Sociale Zaken wil daarom een meer duurzame oplossing zoeken voor het banenprobleem. "We hebben helaas geen knop waar we op kunnen drukken om de werkloosheid te verlagen. Wat wel helpt is het goed opleiden van mensen en ervoor zorgen dat ze de weg van de ene naar de andere baan weten te vinden".

Jeugdwerkloosheid
Een van de belangrijkste manieren om de ook weer opgelopen jeugdwerkloosheid te bestrijden is volgens Asscher niet het creëren van banenplannen, maar voorkomen dat studenten hun diploma niet halen.  "Dat is echt de grootste voorspeller of jongeren er naast vallen of niet".

Ook worden werknemers en werkgevers gestimuleerd om aan sectorplannen te werken, vertelt Asscher. "Wat mij betreft komt er uit zo'n sector zelf een zeer ambitieus banenplan, ondersteund door de bedrijven uit die sector zelf. Dat is beter dan dat ik vanachter mijn bureau iets verzin. Ik wil de échte economie helpen, échte banen voor mensen creëren, ik wil mensen écht aan het werk".

Gerelateerde artikelen