Politiek4 sep '13 06:51Aangepast op 4 sep '13 11:38

VNG wil bemiddelaar mantelzorg

Auteur: BNR Webredactie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een ombudsman of een andere bemiddelaar voor conflicten tussen burgers en gemeenten over de zorg voor hulpbehoevenden.

Gemeenten hebben minder geld voor deze zorg beschikbaar. Ze zijn daarom bang dat veel familieleden van mensen die hulp nodig hebben, naar de rechter zullen stappen om zorg voor hen af te dwingen.

Conflictsituaties
,,Er zullen meer conflictsituaties komen. Dan zal uiteindelijk de rechter oordelen'', zegt projectleider Bob van der Meijden van de VNG woensdag in de Volkskrant. ,,Daarom zou het goed zijn als er meer instanties zijn waar burgers met hun geschil terecht kunnen.''

De bemiddeling kan volgens de VNG het best worden geregeld in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het wetsvoorstel hierover gaat binnenkort naar de Tweede Kamer. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid geeft in de Volkskrant aan geen reden te zien om de wet hiervoor aan te passen.

Langdurige zorg
In mei pleitten de gemeenten nog voor de mogelijkheid om mensen die langdurige zorg aanvragen, te verplichten om steun bij hun familie en vrienden te zoeken. Volgens de VNG kunnen de gemeenten de bezuinigingen alleen dan halen. Staatssecretaris Van Rijn vindt ook dat burgers op hun sociale netwerk moeten terugvallen, maar hij wil dit niet verplicht stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen