Politiek10 dec '13 12:51

Reacties op uitspraak verlof Van der G

Auteur: BNR Webredactie

Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, kan zich niet voorstellen dat Teeven opnieuw weigert Volkert van der G. zijn proefverlof te verlenen.

"Doet hij dat wel, dan kan Van der G. een kort geding tegen de staat aanspannen", zegt Nooitgedagt. Hij noemt de uitspraak 'van begin af aan evident'. "Voor de staatssecretaris zit er weinig anders op dan deze uitspraak op te volgen, hij is gedaan door de hoogste penitentiaire rechter. De eerdere weigering van Teeven komt neer op een vertragingstactiek, die niet is gebaseerd op reële argumenten."

Familie Fortuyn: halvegare wordt losgelaten
"Ik ben hier niet blij mee. Straks wordt een halvegare, een einzelgänger en een narcist met Asperger op de bevolking losgelaten.'' Zo reageerde Marten Fortuyn, broer van de vermoorde oud-politicus Pim, namens de familie op het feit dat Volkert van der G. vanaf februari op proefverlof moet.

Fortuyn vreest dat het proefverlof tot nieuwe slachtoffers kan leiden. "Van der G. heeft in een tv-programma vorig jaar nog gezegd dat hij zo één, twee, drie niet wist of hij opnieuw zo'n moord zou plegen. Blijkbaar is zijn levenshouding niet veranderd.'' Andersom zouden ook anderen Van der G. iets kunnen aandoen, denkt Fortuyn. "Als ik hem was, zou ik tijdens het proefverlof en na zijn vrijlating maar onder de radar blijven.''

Hoe reageert Teeven?
CDA-Kamerlid Peter Oskam vraagt zich af hoe Teeven op de uitspraak van de Raad zal reageren. "De Raad heeft nu als hoogste penitentiaire rechter gesproken. [...] Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen een proefverlof. Het CDA blijft bij zijn eerdere standpunt: Van der G. werkt tot nu toe niet mee met de reclassering, en de argumenten die eerder aangehaald werden om het proefverlof nog niet te laten ingaan gelden nog steeds. Op basis van de wet Voorwaardelijke Invrijheidstelling (2008) zou het Openbaar Ministerie daarom kunnen eisen dat Van der G. zijn hele detentie uitzit."

'Volstrekt onbegrijpelijk'
Lilian Helder, PVV-Kamerlid, noemt de uitspraak 'volstrekt onbegrijpelijk'. "De RSJ gaat totaal voorbij aan het feit dat Volkert van der G. heeft aangegeven een dergelijk misdrijf zo weer te begaan. Ook gaat de RSJ er volgens de PVV ten onrechte van uit dat Volkert van der G. inderdaad in mei 2014 op vrije voeten zal komen. De PVV maant de minister om tijdig het Openbaar Ministerie te verzoeken de voorwaardelijke invrijheidsstelling achterwege te laten zodat de moordenaar van Pim Fortuyn zijn volledige straf zal uitzitten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen