Politiek5 jun '13 11:04

SP: stop met wapenlevering aan Indonesië

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet stoppen met het leveren van wapens aan Indonesië. Die oproep doet SP-kamerlid Harry van Bommel nadat het kabinet toestemming heeft gegeven voor het leveren van onderdelen en technologie voor Indonesische marineschepen.

 Harry van Bommel
Harry van Bommel

Zo stond dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De zaak ligt gevoelig, want een jaar geleden werd de verkoop van tanks aan Indonesië nog tegengehouden vanwege mensenrechtenschendingen.

Munitie
De SP heeft grote bezwaren tegen het plan om onderdelen voor fregatten te leveren, zoals het kabinet wil. SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het vreemd omdat Nederland vorig jaar nog weigerde om Leopardtanks te leveren, uit angst dat die zouden worden gebruikt tegen burgers in de grensstreek. Van Bommel is bang dat de type onderdelen die Nederland aan de Indonesische marine levert ook geschikt zijn voor landoperaties, omdat het gaat om een nieuw soort munitie.

Hij legt op BNR uit: "Een nieuw type munitie dat precies bestemd is voor deze fregatten wat deze fregatten geschikt maakt voor landoperaties. Een nieuw type munitie dat door gps wordt geleid en wat een veel groter bereik heeft dan de 60 kilometer van voorheen. Ze kunnen nu 100 kilometer komen."

Schadeclaims
De vergunningen voor de leveringen zijn al verstrekt en Van Bommel is er niet direct op uit om die in te trekken. "Dan kom je te zitten met enorme schadeclaims. Dat zou ik de Nederlandse belastingbetaler niet aan willen doen. Maar ik wil wel van de minister van Buitenlandse Zaken weten of hij er, toen hij deze vergunning afgaf, van op de hoogte was dat er een nieuw type munitie is dat deze schepen juist wél geschikt maakt voor landoperaties."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen