Politiek21 jan '13 12:44Aangepast op 21 jan '13 15:49

Mislukte aanslag Bulgarije was een stunt

Auteur: Pieter van den Akker

De mislukte aanslag in Bulgarije op politicus Ahmed Dogan afgelopen zaterdag was een stunt, schrijft The Guardian. Maar VVD’er Hans van Baalen gelooft er niets van.

De aanslag vond plaats in het Nationaal Cultuurpaleis, waar een partijcongres werd gehouden. VVD'er Hans van Baalen was er aanwezig als voorzitter van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen. “Een stunt komt altijd uit", aldus Van Baalen op BNR. "De man is aan de politie overgedragen en is verhoord. Ik kon het allemaal zien gebeuren en toen zag je wel dat het wapen haperde. Ik heb later gehoord dat het een omgebouwd gaspistool was en begrepen dat je er iemand mee kan doden.”

De aanslag zou een vooropgezet plan zijn van de partij van Dogan. Door hem in de slachtofferpositie te duwen, hopen zij stemmen te winnen.

Pepperspray
Dat het pistool niet afging, blijkt achteraf geen toeval te zijn geweest. Het vuurwapen was niet geladen met kogels, maar gevuld met pepperspray en twee losse flodders. Daarmee wilde de Turkse dader niet de oprichter en voorzitter van de Beweging voor Rechten en Vrijheden vermoorden, maar alleen maar lawaai maken.

Van Baalen: "Ik ken Dogan al bijna 20 jaar en ik geloof daar niet in. Maar laat justitie het helemaal uitzoeken, want dan hebben we duidelijkheid."

Briefje
Hij had thuis een briefje achtergelaten waarin hij had geschreven dat het niet zijn doel was om Dogan om het leven te brengen. Enimehmedov wilde slechts aantonen dat Dogan niet onaantastbaar is.

Op onderstaande beelden was te zien hoe Enimehmedov het podium opliep en zijn pistool tegen het hoofd van Dogan zette.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen