Politiek19 jul '13 18:26

D66 wil debat over veiligheid en privacy

Auteur: Harmen Simon Teunis

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil na de zomer een debat voeren over "veiligheid, privacy en de methodes die we gebruiken om beide te respecteren". Aanleiding is de vervijfvoudiging van het aantal internettaps in een jaar tijd.

"Het onderwerp van online privacy, tappen en afluisteren, bespieden, heimelijk inbreken in computers; al dat soort zaken wordt de komende maanden steeds vaker onderwerp van gesprek. Wij zullen na de zomer zeker een debat gaan voeren over veiligheid, privacy en de methodes die we gebruiken om beide te respecteren", zegt Verhoeven op BNR.

Naast de internettaps steeg ook het aantal telefoontaps het afgelopen jaar, blijkt uit een brief die minister Ivo Opstelten naar de Tweede Kamer stuurde. Verhoeven noemt de vervijfvoudiging van het aantal internettaps zorgelijk. "Al schrijft Opstelten dat het door toenemend smartphone-gebruik komt. Maar we hebben vorige keer al gezien dat Nederland ongeveer kampioen telefoontaps is. We zijn gewoon niet terughoudend genoeg, waar het gaat om het afluisteren van mensen.”

Afluisteren bij gerede verdenkinkg
Verhoeven zou liever zien dat er pas afgeluisterd wordt als er gerede verdenking is.

“Je krijgt nu sterk het gevoel dat Nederland nu makkelijk zegt: laten we die ook maar afluisteren. Zo zijn we op een gegeven moment zover dat we iedereen gaan afluisteren. Dat is volgens mij geen goede manier van opsporen maar ook niet van privacybescherming.”

Toesteming van rechter-commissaris
In Nederland moet een rechter-commissaris toestemming geven voor de taps. Die doet dat op basis van de bestaande wetgeving. Als je ziet dat we dat in Nederland toch veel vaker doen dan in andere landen het geval is en dat het hard toeneemt, dan moet je je toch afvragen of het wel voldoende is gewaarborgd dat het alleen gebeurt op het moment dat er voldoende en gerede verdenking is.”

Verhoeven vertrouwt het oordeel van de rechter-commissaris en daarnaast vindt hij ook dat het niet goed is dat de Tweede Kamer zich teveel gaat bemoeien met het besluit van de rechter-commissaris. "Maar we moeten onze ogen als Tweede Kamer ook niet sluiten voor het feit dat we een enorme toename hebben van het aantal taps en dat er een cultuur is ontstaan van veel tappen. Het is goed om daar als politiek ook op wetgevingsniveau naar te kijken. Het is ook heel gezond om de scheiding tussen justitie en politiek zuiver te houden. Aan de andere kant moet je niet je ogen sluiten voor het feit dat we maar doorgaan met steeds meer tappen op internet en de telefoon. Dat heeft toch consequenties voor het gevoel van privacy en burgerrechten."

Wet aanpassen als het nodig is
"Als blijkt dat we in Nederland te makkelijk tappen omdat er wettelijk teveel ruimte voor is, moeten we de wet aanpassen", zegt Verhoeven. Maar daar moet wat hem betreft wel een maatschappelijke discussie aan vooraf gaan.

Hij stelt ook vast dat het onderwerp privacy de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht van de bevolking is gekomen. "Ik denk dat het een goed moment is om dat maatschappelijk debat te voeren. Volgens mij is het niet zo ingewikkeld. Vergeleken met andere landen doen we dit heel veel. De vraag is, is dat wenselijk? En de volgende vraag is, waarom is dat dan zo? Als we die beantwoord hebben, dan weten we of we aan de wet moeten sleutelen of dat een gesprek met de minister en die op zijn beurt weer met de rechters-commissarissen de oplossing is."

Gerelateerde artikelen