Politiek2 sep '13 10:03Aangepast op 2 sep '13 10:31

Steinbrück mist eerste en laatste kans om Merkel pijn te doen

Auteur: Thijs Baas

De Duitse verkiezingen lijken een gelopen race. Als de leider van de sociaaldemocraten Peer Steinbrück nog een kans wilde maken dan moest het gisteravond zijn moment worden. Maar dat werd het niet.

Vooral non-verbaal viel er nog wel wat te genieten, zegt BNR Duitsland-correspondent Derk Marseille. Zoals het kettinkje met de Duitse vlag dat Merkel droeg en het zuinige mondje dat ze trok als Steinbrück aan het woord was. Inhoudelijk was vooral de Europa-politiek interessant. "De SPD had kritiek, maar stemde als het erop aankwam eigenlijk altijd mee in het Duitse parlement", zegt Marseille. "Het is ook goed dat de sociaaldemocraten Europa niet vergeten op moeilijke momenten", complimenteerde haar opponent.

Proefballonnetje
Spannender leek het te worden toen Steinbrück een proefballonnetje opliet over een totaal nieuw pensioenplan, zonder enig idee te hebben van de cijfers. Helaas werd er niet op doorgevraagd, waardoor ook dat dreigende brandje in de kiem werd gesmoord.

De afluisterpraktijken van de NSA bleken geen splijtzwam en ook over niet ingrijpen in Syrië bleken beide kemphanen het hartgrondig eens. En daarmee ging het eerste en laatste tv-debat vrijwel geruisloos voorbij. Het debat trok 17,6 miljoen kijkers. De verkiezingen op zondag 22 september dreigen een formaliteit te worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen