Politiek31 jan '13 20:05Aangepast op 31 jan '13 22:27

Mansveld biedt excuses aan voor achterhouden rapport

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur heeft donderdag haar excuses aangeboden aan de Tweede Kamer, omdat een kritisch rapport over het aanbesteden van spooronderhoud door ProRail niet naar de Kamer was gestuurd.

Mansveld moest flink door het stof. Zij stelde dat haar voorganger Melanie Schultz van Haegen begin september opdracht had gegeven om het rapport - samen met drie andere stukken - aan de Kamer te verstrekken. Maar omdat er discussie onder de ambtenaren ontstond, is dat uiteindelijk niet gebeurd.

"Die discussies horen daar niet thuis, want er was een politiek akkoord op verzenden naar de Kamer'', zei Mansveld, die zelf in november aantrad.

Ambtenaren in de fout
De staatssecretaris zei op korte termijn een gesprek te gaan voeren met haar hoogste ambtenaar over de toekomst van de betrokken ambtenaren, die volgens haar in de fout zijn gegaan. Ze sloot disciplinaire maatregelen, zoals een berisping of ontslag, niet uit. Dat bewindslieden zo hard afstand nemen van ambtenaren komt niet vaak voor. Mansveld erkende wel dat zij politiek verantwoordelijk is en daarom verontschuldigde ze zich voor de gang van zaken.

Ook heeft Mansveld maatregelen genomen om te voorkomen dat er nog eens stukken op het ministerie blijven liggen. Voortaan worden alle gevoelige notities binnen zes weken naar de Kamer gestuurd, beloofde de staatssecretaris. Ze kon geen garanties geven, maar stelde wel dat haar departement snapt dat dit niet te tolereren is en niet nogmaals mag gebeuren.

Kamer blij
De Kamer was blij met de excuses van Mansveld, maar wil nog wel minister Schultz aan de tand voelen. Die werd daarom op stel en sprong naar de Kamer geroepen om haar rol in de kwestie toe te lichten. Schultz zei bij aankomst dat ze graag haar staatssecretaris bij wilde staan. Op de vraag of ze ook excuses zou aanbieden, zei ze: "Dat heeft staatssecretaris Mansveld al gedaan.''

Het debat wordt later op de avond voortgezet. SP-Kamerlid Farshad Bashir dreigde vooraf met een motie van wantrouwen tegen Mansveld. Het zal nog moeten blijken of die motie ook daadwerkelijk zal worden ingediend en hoeveel steun die zal krijgen. De coalitie, VVD en PvdA, hebben al aangegeven zo'n motie niet te zullen steunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen