Politiek19 nov '13 23:45Aangepast op 20 nov '13 06:44

Watertaks nog verre van helder

Auteur: Thijs Baas

Na maanden van onzekerheid en weken van discussie is gisteren het Belastingplan aangenomen door de Tweede Kamer.

Door de deal met de oppositie is ook een meerderheid in de Eerste Kamer verzekerd. Maar ondanks de langdurige discussie is nog niet over alle plannen duidelijk wat ze voor mensen gaan betekenen. Over de hogere belasting op water is zelfs nog bijna helemaal niets duidelijk, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma.

Een hogere belasting óp iets leidt tot een hogere rekening voor de gebruiker ván dat iets en dat geldt ook voor leidingwater. Maar veel meer is er nog niet duidelijk over de verhoging op de belasting voor water die staatssecretaris Weekers van Financiën voorstelt. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog over wélk water het eigenlijk precies gaat.

Grootverbruik
Grootverbruikers moeten worden geprikkeld tot minder gebruik, vindt Weekers, maar ook hoe en wanneer dat moet gebeuren is nog niet helemaal duidelijk: zwembaden half vullen en bluswater zwaar belasten is onwenselijk. En zo zijn er nog voldoende lossen eindjes voor volgend jaar wat betreft de belasting op water.

Drinkwaterbedrijven en de waterintensieve industrie zeggen het ook niet meer te begrijpen, maar Weekers belooft dat hij mogelijke onbillijkheden zal wegnemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen