Politiek9 feb '13 09:39Aangepast op 9 feb '13 13:33

Kritiek op begrotingsakkoord zwelt aan

Auteur: BNR Webredactie

Eurocommissaris Neelie Kroes steekt haar teleurstelling over het vrijdag bereikte EU-begrotingsakkoord niet onder stoelen of banken. Ook in Groot-Brittannië is er ontevredenheid over wat premier Cameron aan resultaten heeft binnengesleept.

Het begrotingsakkoord kwam tot stand na 24 uur van zeer moeizame onderhandelingen. De 960 miljard euro die is vastgesteld voor de jaren 2014-2020, is 85 miljard euro minder dan de Europese Commissie eigenlijk wilde.

Troosteloos
Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale agenda) spreekt in haar column in het Financieele Dagblad van een "troosteloos compromis tussen nationaal politiek opportunisme en subsidieverslaving" waar het een "uitdrukking van ambitie" had moeten zijn.

Volgens Kroes hadden de Europese leiders moeten spreken over hoe het budget goed wordt besteed, en niet in eerste plaats over de hoogte van de begroting. Maar ze hebben er slechts voor gekozen te doen wat goed zal vallen "bij de kiezers thuis".

Landbouwbeleid
De Britse premier David Cameron heeft met een lagere EU-begroting zijn zin gekregen, maar de conservatieve krant The Times schrijft dat het geld nog altijd zinloos en contraproductief wordt uitgegeven.

"De Europese politici hebben besloten om meer geld uit te geven aan het ruïneuze landbouwbeleid. Dit verstoort de markt van de voedingsindustrie en vermindert de efficiëntie. Dat Cameron zelf blij is, betekent niet dat je tevreden kunt zijn met de afgesproken begroting'', zo schrijft de krant.

Referendum
Cameron, die de eerste verlaging van het EU-budget vrijdag bracht als een overwinning, ondervindt in zijn eigen Conservatieve Partij veel weerstand tegen Europa. Dat was een belangrijke reden om onlangs het Britse volk een referendum in het vooruitzicht te stellen over de vraag of het land EU-lid moet blijven. Voor het zover is, gaat Cameron onderhandelen over een nieuwe afspraken met de EU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen