Politiek18 dec '13 14:34

So you think you can be Mark Rutte

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte is bezig om een klein clubje mensen binnen zijn VVD klaar te stomen die hem eventueel kunnen opvolgen als hij geen volgende termijn wil als VVD-aanvoerder. In een interview in Elsevier zegt hij dat er een klein team getalenteerden is.

"Het is mijn taak ze klaar te stomen. Ik sta ze bij als coach.'' Hij zegt al vanaf dag één na te denken over zijn opvolging. "Dat hoort ook zo. Kwestie van leiderschap.''

Niemand beschadigen
Namen uit het team wil Rutte niet noemen, omdat hij niemand wil beschadigen. Volgens hem moet een politieke partij net als een bedrijf een goed personeelsbeleid voeren. De VVD-leider ziet het als zijn taak om het liberale gedachtegoed en de invloed van de VVD door te geven aan een opvolger. Hij zorgt ervoor dat de teamleden in functies komen 'waar ze ervaring opdoen en zich kunnen bewijzen'.

Rutte weet nog niet of hij opnieuw lijsttrekker wil worden. Hij gaat ervan uit dat het huidige VVD-PvdA-kabinet de hele termijn uitzit en dat er in 2017 nieuwe verkiezingen komen. Een half jaar daarvoor - eind 2016 - wil hij een beslissing nemen of hij voor de liberalen de kar weer wil trekken.

Gerelateerde artikelen