Politiek1 apr '13 13:36Aangepast op 1 apr '13 14:53

Ploumen: Er dreigt een humanitaire ramp

Auteur: BNR Webredactie

Er komt extra Nederlands geld voor de opvang van Syrische vluchtelingen in omliggende landen. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maandag in Libanon laten weten.

Foto: Ministerie Buitenlandse Zaken
Foto: Ministerie Buitenlandse Zaken

Ze bezoekt daar kampen met Syrische vluchtelingen. De hoogte van het bedrag maakt ze maandagavond bekend, tijdens de televisieactie voor de vluchtelingen.

"Op dit moment zijn meer dan 1,2 miljoen Syriërs voor het geweld naar de omliggende landen gevlucht. De situatie was al buitengewoon schrijnend en dreigt nog veel erger te worden. Met een snel groeiend aantal vluchtelingen, te kleine opvangkampen en een tekort aan voedsel, water en medicijnen dreigt een humanitaire ramp'', zegt de minister.

Schokkend
Ze ervaart haar dag bij de Syrische grens van Libanon, onder meer in de omgeving van de vroegere toeristentrekpleister Baalbek, als schokkend. "De mensen zitten in geïmproviseerde kampjes langs de weg, waar niks is, beperkt water en geen toilet. Er komen wel tanks met op zich schoon water, maar na een vieze jerrycan en een vuil bekertje is dat niet zo zuiver meer. Ze zijn beducht voor ziekten. We spraken er ook een echtpaar waarvan een zoontje voor de ogen van zijn ouders was vermoord. Van de familie weet het echtpaar ook niet waar die is.''

Veilige zone
Eerder vandaag liet ook Joël Voordewind van de ChristenUnie zich uit over de situatie in Syrië. Hij vindt dat de internationale gemeenschap met president Assad van Syrië naar een veilige zone in het noordoosten van zijn land zou moeten streven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen