Politiek12 jun '13 16:45Aangepast op 12 jun '13 17:48

'Zinloos om aanwezigheid kernwapens nog te ontkennen'

Auteur: Thijs Baas

Ook oud-premier Dries van Agt bevestigt dat er kernwapens liggen op vliegbasis Volkel. Eergisteren sprak Ruud Lubbers al over de aanwezigheid van kernwapens in Nederland. Volgens Van Agt is het zinloos om te blijven ontkennen.

Van Agt: 'Zinloos om aanwezigheid kernwapens nog te ontkennen'
Van Agt: 'Zinloos om aanwezigheid kernwapens nog te ontkennen'

Van Agt zegt dat het tijd is om ons af te vragen waarom er na de Koude Oorlog nog steeds kernwapens in Nederland aanwezig zijn. "Ik denk strikt genomen dat onze Ruud een klein beetje fout zit, want het is denk ik nog gekwalificeerd als een staatsgeheim dat er van die rotkoppen liggen in Volkel. Maar iedereen wist dat en had er in ieder geval zo'n sterk vermoeden van, dat nadert naar 'weten'. Dus om dit nou schending van een staatsgeheim te noemen..."

"Ten tweede heeft onze Ruud natuurlijk helemaal gelijk: het is belachelijk om nu nog atoomkoppen te hebben liggen op Nederlands grondgebied, twintig jaar nadat de Sovjet-Unie zichzelf heeft opgeheven."

Het is daarom beter om het er nog eens over te hebben dan om het te verzwijgen. "Dat zou ik maar zeggen ja!".

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie ziet een discussie niet zitten. Tijdens het vragenuurtje in de kamer wilde ze niets kwijt over de rol van Nederland in het kernwapenbeleid van de NAVO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen