Politiek9 mrt '13 09:18Aangepast op 9 mrt '13 15:45

Stembus al lang dicht, maar strijd in Kenya nog niet gestreden

Auteur: BNR Webredactie

Uhuru Kenyatta is zaterdag officieel uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Kenia. Hij won van premier Raila Odinga met een fractie meer dan de helft van de stemmen, 50,07 procent.

Hierdoor is een tweede ronde niet nodig. Kenyatta wordt het eerste zittende staatshoofd dat terechtstaat voor een internationaal hof. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft hem aangeklaagd voor zijn rol bij de geweldsuitbarsting na de vorige presidentsverkiezingen in 2007, die aan meer dan 1000 Kenianen het leven kostte.

Het proces moet later dit jaar beginnen. Kenyatta heeft meerdere keren gezegd dat hij Kenia dan tijdelijk vanuit Nederland gaat regeren, als hij tot president wordt gekozen.

Odinga: accepteer nederlaag niet
De Keniaanse premier Raila Odinga zal zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van deze week niet erkennen. Een voorlichter zei zaterdag dat Odinga een rechtszaak aanspant als zijn rivaal Kenyatta als winnaar wordt uitgeroepen.

Volgens Robert van Lanschot, journalist in Kenia, heeft Odinga dat zaterdagmiddag bekendgemaakt. "Hij wil dat het Opperste Gerechtshof gaat kijken of de resultaten van de verkiezingen legaal zijn", vertelt Van Lanschot vanuit Nairobi.

'Zege gestolen'
Van Lanschot vertelt dat Odinga het gevoel heeft voor de tweede maal van een verkiezingszege te worden afgehouden. "Hij was in 2007 presidentskandidaat en toen is de zege 'gestolen', zegt hij. Nu had hij zich opnieuw in de verkiezingsstrijd gestort en heeft hij het gevoel dat de zege hem opnieuw wordt onthouden."

Boze aanhangers van de verliezende presidentskandidaat zijn in de westelijke stad Kisumu de straat opgegaan. De politie beschoot de menigte met traangas. De boze aanhangers van Odinga riepen 'geen Raila, geen vrede'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen