Politiek30 mei '13 12:43Aangepast op 30 mei '13 16:03

'Eerste Russische raketten in Syrië'

Auteur: Thijs Baas

Rusland, de VS en de Verenigde Naties overleggen 5 juni in Genève over hoe ze een internationale vredesconferentie voor Syrië van de grond kunnen krijgen. Dit heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten.

De Amerikaans-Russische vredesinspanningen haperen. Het Kremlin en het Witte Huis steunen verschillende partijen in de burgeroorlog en de rebellen die tegen de Syrische regering vechten, stellen voorwaarden voor deelname.

De Syrische oppositie wil alleen meedoen aan een conferentie over de burgeroorlog in Syrië als een vertrekdatum voor president Assad wordt vastgesteld. Daarmee staat de top die de weg moet vrijmaken voor vrede in Syrië meteen op losse schroeven.

Syrië ontving bovendien een eerste lichting Russische luchtafweerraketten. Dat meldt althans de Syrische president Bashar al-Assad. "De rest van de bestelling volgt snel", voegt hij eraan toe. Daarmee lijken ook de spanningen met Israël verder op te lopen.

Toch heeft het volgens oud-diplomaat en arabist Koos van Dam zeker nog zin om aan de conferentie te beginnen. "De oppositie denkt dat zij nu vanuit het buitenland meer wapens krijgen als zij in moeilijkheden zijn en omdat er binnen de EU nu discussie over is. Zelfs na twee jaar is de oppositie intern nog enorm verdeeld, dus als zij aan de macht zouden komen, is het zeer de vraag wie de touwtjes in handen zou hebben. Het is een kwestie van gebrek aan realisme."

Direct gevaar
Eventuele Russische raketten zullen geen direct gevaar opleveren voor de buurlanden van Syrië, verwacht Van Dam. "Ik denk dat het alleen maar is voor afweer. Met deze raketten kunnen ze zich gewoon beter verdedigen. Maar het is niet dat Syrië daarmee een gevaar vormt voor zijn omgeving.

Dat Israël 'weet wat het moet doen' als Syrië de raketten ontvangt, ziet hij als een gebruikelijke Israëlische intimidatie. "Dit zijn gewoon afspraken die worden nagekomen. Ik zie niet zo goed wat ertegen is dat je je goed kunt verdedigen als er dreiging is van andere landen. De zorg is dat Israël gaat aanvallen om te voorkomen dat Syrië  zich tegen de Israeli's kunnen verdedigen. Dat is zorgwekkend."

De Libanese krant Al Akhbar publiceerde donderdag delen van een interview dat televisiezender Al Manar met de president had, waarin deze de komst van Russische raketten bevestigt. Het interview wordt donderdagavond uitgezonden. "Syrië en Hezbollah zitten op één lijn'', zei Assad ook nog tegen de pro-Iraanse Hezbollahzender.

Assad uitte kritiek op Turkije, Saudi-Arabië en Qatar, omdat die landen de opstandelingen steunen. Israël reageerde nog niet op de uitspraak van Assad. Het land probeerde deze week Rusland er nog van te weerhouden de zogeheten S-300's aan Syrië te verkopen. De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon zei dinsdag 'te weten wat we moeten doen', als de verkoop toch door zou gaan. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen