Politiek4 nov '13 07:12Aangepast op 4 nov '13 08:33

Rutte krijgt dikke onvoldoende van economen

Auteur: Pieter van den Akker

Een 3,6 voor premier Rutte. Dat is het slechte cijfer dat 13 vooraanstaande economen geven aan onze premier. En zijn kabinet krijgt een 4,6. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad.

Het kabinet Rutte II is nu een jaar bezig, weet verslaggever Jeroen Stans. "Economen zijn bepaald niet gecharmeerd van het kabinetsbeleid. Dat geven ze namelijk een 4,6. Als motivatie noemen ze de woningmarkt, de werkloosheid, banken die geen geld meer uitlenen en lastenverzwaringen. Maar het grootste zorgenpunt voor de 13 ondervraagde economen is de woningmarkt."

Geen doorstroming
Volgens Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit, moet het kabinet snel de restschulden aanpakken. "Het grootste hangijzer zijn die restschulden, waardoor mensen niet kunnen verhuizen. De doorstroming is verstokt. Als mensen die nu onder water staan, dat is bijna 30 procent van de huiseigenaren, willen verhuizen, is dat een groter probleem, omdat je de restschuld niet goed kan financieren. Je kan dus eigenlijk geen kant op."

Maar er zijn meer punten van kritiek. Maarten Leen, econoom bij ING, vindt dat er te weinig aandacht is voor het overheidstekort. "We moeten doorgaan met het verder terugbrengen van het overheidstekort. Waar je voor had kunnen kiezen is nog meer te bezuinigen op de uitgaven om die ruimte te gebruiken voor het verlagen van de belastingen. Dat had de economie echt een zet kunnen geven."

Pluspuntjes
De ondervraagde economen zijn eensgezind: het kabinet staat er niet goed op. Toch zijn er ook wat zaken waar ze wel tevreden over zijn. Bas Jacobs: "Ik denk dat de regering Rutte II een aantal belangrijke hervormingen doorvoert, waar economen de afgelopen tientallen jaren regelmatig op hebben gewezen. Zoals het beperken van de hypotheekrenteaftrek, het verhogen van de pensioenleeftijd en het hervormen van de gezondsheidszorg."

De premier zelf reageert in gesprek met verslaggever Hans Verbeek op de eerste verjaardag van zijn kabinet: "Ik vier nooit data, zelfs mijn eigen verjaardag niet. Ik heb er helemaal niks mee met dat iets op een datum toevallig een jaar geleden is. Ik heb nooit begrepen waarom mensen daar zo enthousiast van kunnen worden."

Rutte: hard gewerkt
Er is volgens Rutte dan ook geen reden om specifiek op de kabinetsverjaardag iets te vieren. "Het kabinet is een jaar bezig. We hebben een regeerakkoord weten te sluiten na verkiezingen met een bijzondere uitslag tussen twee partijen die bereid waren om verantwoordelijkheid te nemen. Vervolgens hebben we heel hard gewerkt aan het zoeken naar maatschappelijk draagvlak. Met maatschappeljke organisaties, onderwijsorganisaties, partijen uit de woningmarkt, energiesector, gezondheidszorg, etc."

De premier gaat verder: "We zijn er de afgelopen weken in geslaagd om te komen tot begrotingsafspraken met een aantal partijen, zodanig dat we in de Tweede Kamer een breder draagvlak hebben dat mogelijk - maar daar zullen we hard voor moeten knokken - een doorwerking kan hebben in de senaat. Ik denk dat we daarmee nu een situatie hebben waarin het kabinet dat al heel hard bezig is, verder kan gaan om ervoor te zorgen dat we uitvoering kunnen geven aan onze plannen."

In Newsroom wordt vanavond uitgebreid aandacht geschonken aan de resultaten van het onderzoek.

Gerelateerde artikelen