Politiek4 feb '13 07:48Aangepast op 4 feb '13 09:52

EU gaat eurosceptici op Twitter bestoken

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Europees Parlement wil de anti-Europa discussies op internet monitoren en zelfs beïnvloeden. Dat meldt de Britse krant The Sunday Telegraph. Bijna twee miljoen euro wordt er volgens de krant uitgetrokken voor de nieuwe dienst.

'Europa, best belangrijk', dit was de slogan van de eerste pro-Europa campagne van de overheid. Maar het Europese Parlement wil nu veel verder gaan. EU-ambtenaren gaan zich mengen in de discussie over de toekomst van de Europese Unie.

D66 en PVV op een lijn
Bij BNR gaven twee politici hun mening over de voorgenomen plannen: Sophie in 't Veld, Europarlementariër voor D66 en PVV-Europarlementariër Auke Zeilstra. Waar pro en contra elkaar kruisen, zijn de twee tegenpolen het volkomen eens: de overheid moet zich niet op deze manier bemoeien met de publieke opinie.

Zeilstra: “Het grootste bezwaar is dat dit typisch een kenmerk is van dictatuur, zoals in de voormalige DDR, dat de staat ambtenaren inzet om mensen te bestrijden om hun mening.”

In ’t Veld: “Het lijkt me volstrekt onnodig en onzinnig; ik ben geen voorstander van propaganda.”

Geert Wilders
"Het beïnvloeden van de publieke opinie op deze manier is inderdaad totaal zinloos", zegt Chris Aalberts, onderzoeker Politieke Communicatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Je kunt op zo’n manier moeilijk 500 miljoen Europeanen beïnvloeden.”

Het zou wel kans van slagen hebben, zegt Aalberts, om zogenaamde influentials te beïnvloeden. “In Nederland is dat bijvoorbeeld Geert Wilders, maar ik denk dat de kans klein is dat dit lukt”, zegt hij op een sceptische toon.

GroenLinks
Zeilstra zet zijn mening een aantal keer kracht bij: “Het is uitermate schandalig dat de overheid zich bemoeit met het publieke debat op social media. Het lijkt me zelfs illegaal.”

Het nieuws uit The Sunday Telegraph kan dus rekenen op stevige kritiek en dat verbaast Aalberts wel. Hoewel hij de actie ‘raar’ noemt, zijn de voorgenomen plannen volgens hem niet innovatief. “GroenLinks voerde tijdens de vorige verkiezingen volgens iedereen een geweldige campagne, omdat ze de discussie online probeerde te beïnvloeden. Dat is precies wat de EU nu gaat doen.”

Feiten en opinie
Als het gaat over de publieke opinie is In ’t Veld is wel een groot voorstander van fact checking: “Er gaan een heleboel broodjeaapverhalen rond over Europa, maar die kunnen we ook corrigeren zonder dat je daar geld aan uitgeeft. Nederlandse politici en de media zouden veel vaker kunnen checken of de verhalen wel kloppen en dat gewoon in de publieke discussie, daar hebben we geen propaganda voor nodig."

Ook voor Zeilstra zijn de feiten belangrijk: “de echte waarheid over Brussel zullen ze nooit vertellen: dat onze pensioenen worden gekort dankzij Europa, dat onze grenzen worden opengesteld voor criminelen, dat onze werkloosheid oploopt, allemaal dankzij Europa. Als ze dat soort voorlichting over Europa willen geven, dan geef ik misschien wel toestemming.”

Emotie
De actie van de EU-ambtenaren zal geen enkele invloed hebben op de uitslag van de Europese verkiezingen volgend jaar zegt Aalberts. “De mensen die fel tegen Europa zijn, zijn mensen die meestal niet gaan stemmen. Bovendien gaat de discussie over emotie en niet over argumenten en het beïnvloeden van emotie is echt heel moeilijk.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen