Politiek17 apr '13 09:55Aangepast op 17 apr '13 10:57

The Iron Lady is dood, leve de nieuwe Iron Ladies

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag staat er als vanouds maar één iemand centraal: de overleden Margaret Thatcher, die in besloten kring wordt gecremeerd. De vraag is: heeft de Engelse economie een nieuwe Thatcher nodig en zo ja, waaraan moet zo'n type leider voldoen?

Wereldleiders, parlementsleden en Queen Elisabeth: allemaal komen ze samen in de Saint Paul's Cathedral in London. "De lady die niet draaide, dat was Margaret Thatcher", typeert economieredacteur Jelle Maasbach de Engelse wereldleider van voorheen. "Ze zette haar economische plannen door, ondanks de werkloosheid die schrikbarend steeg. Want buigen voor de oppositie, dát nooit."

Leiderschap
Dat keiharde leiderschap was nodig, zegt headhunter Frank van der Linden. "Daar was natuurlijk jarenlang wankelend leiderschap geweest en er moest iemand zijn die zich eens een keer zou uitspreken, zich hard zou maken, voor een bepaalde visie om het land er bovenop te brengen. Ik denk dat het in die tijd heel goed geweest is."

Macht vakbonden
En er wáren wat problemen die tijd. Volgens Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro, kreeg de vrouwelijke premier wat op haar bordje. "De economie was behoorlijk ontwricht. Er was een zeer forse inflatie, heel weinig groei en de werkloosheid liep op. De macht van de vakbonden was nauwelijks in te tomen. Zij heeft een beetje common sense in het geheel gebracht."

Dat deed ze, op haar eigen wijze, extremely good. "Met haar harde hand heeft ze dingen tot belangrijke veranderingen gedwongen en die veranderingen waren bijna allemaal verbeteringen. Dus ik vind dat zij een groot leider was, met heel grote successen."

Financiële sector
Maar dat was die tijd. Nu moet David Cameron de Engelse economie er bovenop helpen. "De Britse economie kenmerkt zich door een aantal problemen. Ten eerste is de initiële basis heel erg zwak, omdat zij toch wel heel zwaar hebben ingezet op de financiële sector. Nou, daar is veel misgegaan, dus daar heeft een land waar de financiële sector zo'n belangrijk onderdeel van de economie is, veel onder te lijden."

Maar een type Thatcher? Dat is vandaag de dag niet meer handig, vinden beiden. Een algemene profielschets voor een leider is lastig te geven, maar er zijn wel wat vaardigheden die ze moeten beheersen. "'Zaken als visie en passie, weten waar je doel ligt, ervoor gaan en verder moet het iemand zijn die moet kunnen stimuleren, die mensen inspireert en mensen op een hoger plan brengt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen