Politiek16 apr '13 19:49Aangepast op 17 apr '13 08:47

(Te veel?) laatste eer voor een ex-premier

Auteur: Thijs Baas

Bij de uitvaart van Thatcher wordt flink uitgepakt. "Heel veel uniformen, kransen, boeketten, paarden, hooggeplaatste gasten, sombere muziekkapellen", verwacht correspondent Lia van Bekhoven.

De Britten zijn verdeeld. De kosten lopen op tot 10 à 12 miljoen pond, voor een omstreden premier. Anders dan Winston Churchill wordt ze niet bepaald gezien als een symbool van de natie. Ook zijn er bezwaren tegen het militaire karakter van de uitvaart. Hoewel de Falkland-oorlog een heel belangrijk hoofdstuk was tijdens haar premierschap, was het bepaald geen Tweede Wereldoorlog.

Rug toekeren
De anti's willen zich langs de route verzamelen, om de stoet de rug toe te keren als de kist voorbijkomt. De autoriteiten hebben al aangegeven dat ze daar geen problemen mee hebben, zegt Van Bekhoven. "Maar reken maar dat de sociale media in de gaten gehouden worden in het geval er meer te gebeuren staat dat mogelijk niét toelaatbaar is."

De bomaanslagen in Boston hebben de angst voor terreuracties niet vergroot. Eerder vreest de politie gevolgen voor de Marathon van Londen van komend weekend. "De politie zegt dat ze één en ander nog beter in de gaten gaan houden. Het adagium van een paar jaar geleden geldt nog steeds: het is geen kwestie óf ooit een nieuwe aanslag gepleegd wordt, maar wannéér dat zal gebeuren."

Gerelateerde artikelen