Politiek6 mrt '13 08:22Aangepast op 6 mrt '13 08:46

Flirten met de oppositie: begeren is vooruitzien

Auteur: Thijs Baas

De oppositie in de Tweede Kamer verkoopt zijn huid duur. Dat bleek gisteravond in het Kamerdebat over de kabinetsplannen voor de aanpak van de economische crisis.

Op de steun van de oppositie hoeft het kabinet daarbij niet automatisch te rekenen. Voor de regeringspartijen zit er dan ook niets anders op dan openlijk te flirten met 'constructieve' partijen als D66, CDA en GroenLinks. "Ik ken het CDA als een betrouwbare bestuurderspartij die met een enorme liefde voor dit land ook de problemen van dit land wil oplossen", was slechts een van de vele avances vanuit 'Vak K' richting oppositie.

Ook inhoudelijk zijn VVD en PvdA bereid ver te gaan voor een beetje steun van oppositiepartijen en de vakbonden. Zo zette VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de hervormingen van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht, twee stokpaardjes van de liberalen, al in de etalage. "Als men in staat is door het schuiven binnen maatregelen te zorgen dat Nederland er beter uit komt dan wij op dit moment in onze plannen hebben staan, dan staat de deur daarvoor open."

Resultaten
Echte resultaten leverde het debat niet op, maar het humeur van Zijlstra was er niet minder om. "Meneer Roemer heeft andere beelden van de toekomst, Wilders zegt gewoon 'nee!' en andere partijen geven in verschillende toonaarden aan in ieder geval het proces in te willen. Dat vind ik winst."

Eerst is het aan de vakbonden en de werkgevers om er onderling uit te komen. Als dié stappen kunnen zetten, kan Dijsselbloem in de tweede helft van maart weer gaan buurten bij de oppositiepartijen, althans: bij die partijen die bereid zijn hem te ontvangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen