Politiek6 mrt '13 20:38Aangepast op 7 mrt '13 07:12

Eerste Kamer wil inhoudelijk meepraten over bezuinigingen

Auteur: Melvin Captein

De Eerste Kamer eist voor zichzelf een rol op in de besluitvorming over extra bezuinigingen en hervormingen. Akkoordjes met sociale partners of oppositiepartijen moeten op tijd naar de Eerste Kamer zodat die daar over kan meebeslissen.

Dat zeggen twee senatoren in het Financieele Dagblad.

Meer betrokken
Eén van de senatoren is Tineke Strik van Groenlinks. Tegenover BNR legt zij uit waarom de Eerste Kamer betrokken moet worden bij de aanloop naar wetsvoorstellen. "Het kabinet onderhandelt nu met de Tweede Kamer over een hervormingspakket waarmee het begrotingstekort kan worden teruggedrongen. Dat doen ze met oppositiepartijen om van een meerderheid in de Eerste Kamer verzekerd te zijn. Dan is het niet meer dan logisch dat wij daar bij betrokken zijn of dat het kabinet het risico neemt dat de Eerste Kamer daar kritisch instaat."

Geheel pakket
De Eerste Kamer heeft als taak de wetsvoorstellen uit de Tweede Kamer te beoordelen. Bij bijvoorbeeld het Woonakkoord merkt Strik dat het moeilijk is deze taak goed uit te voeren. "Dat Woonakkoord vinden wij terug in een aantal afzonderlijke wetsvoorstellen. Als je dan vragen stelt over zaken die belangrijk zijn voor de beoordeling van het voorstel - zoals de effecten op de woningmarkt - dan is dat weer geregeld in een ander wetsvoorstel. Met andere woorden: wij krijgen niet de mogelijkheid een pakket maatregelen als geheel op zijn meritis te beoordelen."

Bezwaren voorkomen
Dat het kabinet in de Tweede Kamer onderhandelt met oppositiepartijen is "prima", maar het zou slimmer zijn als Rutte de Eerste Kamer bij die onderhandelingen betrekt, zegt Strik. "Als het Woonakkoord uitmondt in wetsvoorstellen moet de Eerste Kamer daar wel mee instemmen. Uit het Lente-akkoord kwam veel wetgeving voort die bij ons op bezwaren stuitte. Dat willen we juist voorkomen, door in een eerder stadium betrokken te worden."

Opheffen
Als de Eerste Kamer niet een meer inhoudelijke stem krijgt "voelen wij ons wel vrij om onze normale toets uit te voeren", stelt Strik. "Wij kunnen ons door een politieke deal tussen de regering en Tweede Kamer-partijen niet gedwongen voelen om met wetgeving in te stemmen. Dan kun je de Eerste Kamer net zo goed opheffen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen