Politiek8 aug '13 10:49

Asielzoeker mag Zwitsers zwembad niet meer in

Auteur: Pieter van den Akker

Zwembaden en bibliotheken zijn in verschillende Zwitserse gemeenten verboden terrein voor asielzoekers. Dit tot woede van mensenrechtenorganisaties.

De Zwitserse gemeenten claimen bijna onoplosbare problemen te hebben, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

"Zwitserland heeft per hoofd van de bevolking zo ongeveer het grootste aantal asielzoekers in heel Europa. Ik meen dat 1 op de 350 inwoners een asielzoeker is. Gemeenten zeggen 'dat ze zoveel last hebben van die mensen en dat er vaak mensen bij zitten die de wet overtreden of rottigheid uithalen. Daardoor zijn ze gekomen met deze, naar mijn idee toch wel heel enge, maatregel. In sommige gemeenten gaat het ook om kerken waar je als asielzoeker niet meer heen mag. Bij iedereen met een klein beetje historisch besef lopen dan toch de rillingen over de rug, moet ik zeggen."

Smoes
De federale overheid komt volgens Hammelburg met het 'idiote argument dat ze er niet over gaan en dat het een kwestie van de gemeenten is'. "In alle eerlijkheid: het Zwitserse systeem zit een klein beetje anders in elaar. Daar hebben de kantons, de provincies, veel meer macht dan de federale overheid. Maar het is natuurlijk gewoon een smoes. Want als de federale overheid vindt dat dit discriminerend is of in strijd is met de mensenrechten, dan zouden ze natuurlijk gewoon kunnen zeggen dat gemeenten dat maar op een andere manier moeten oplossen."

Heeft de federale overheid niet onlangs zelf ook een omstreden wet tegen asielzoekers aangenomen? Hammelburg beaamt: "Ja, dat is helemaal een bizarre wet. Dat gaat over de vraag hoe je een procedure start. Ze zeggen dat ze niet langer meer aanvaarden dat mensen asiel vragen in het buitenland. Dus gesteld dat iemand in Eritrea om principiële of andere reden asiel vraagt - dat is heel vaak omdat alle Eritreërs, mannen en vrouwen, in dienst moeten - kan dat alleen nog maar in Zwitserland zelf. Je moet je voorstellen dat je tegen zo iemand zegt: 'U mag het proberen, u bent welkom en we hebben een procedure, maar u moet zelf maar zien hoe u van Eritrea naar Zwitserland komt'. Daar bemoeien wij ons niet meer mee." Hiermee sluit je bijna iedereen uit, stelt hij vast.

Juichen om 'prachtige' wet
Dat asielzoekers sommige zwembaden, bibliotheken en kerken niet meer in mogen, valt bij zowel mensenrechtenorganisaties in Zwitserland zelf als bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in slechte aarde. "Die zegt dat dit helemaal niet mag, omdat het discriminerend is. Mensen behoren vrijheid van beweging te hebben. Dat is hetzelfde argument dat nog niet zo heel lang geleden tegen Nederland is gebruikt. Ook wij zijn internationaal bekritiseerd zijn om ons gedrag tegenover asielzoekers. Wat Zwitserland betreft, geldt dat nog veel meer. Het land wordt in meerderheid geregeerd door een zeer populistische, zeer conservatieve partij. Die juicht en zegt dat het prachtig is en dat ze het altijd zo hebben bedoeld."

Gerelateerde artikelen