Amerika buigt voor de homorechten
Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat DOMA, de 'Defence Of Marriage Act', onconstitutioneel is. Het betekent een grote stap vooruit in de homorechten.
Reinout van Wagtendonk, Amerika correspondent, vertelt Petra Grijzen hoe groot deze stap is voor Amerika. "In de 'Defence Of Marriage Act', die bestaat sinds 1996, is verklaard dat huwelijken die in de VS als geheel worden gesloten, alleen maar geldig zijn tussen een man en een vrouw. Nu hebben 5 van de 9 rechters, een meerderheid dus, bepaald dat die wet niet klopt. 12 staten in de VS, plus Washington DC, hebben nu het recht op het homohuwelijk. Die mogen dat en kunnen dat blijven doen."
Praktische voordelen
Naast de erkenning en het romantische plaatje heeft het
homohuwelijk een hoop praktische voordelen. "Bepaalde
belastingvoordelen die voor getrouwde stellen gelden, gelden nu ook
voor homohuwelijken in die 12 staten. Erfenissen kunnen nu worden
geregeld, noem maar op. Een hele belangrijke stap."
Vijf op de negen rechters stemden voor, dat is kantje boord. "Maar dat is tegenwoordig vrij normaal bij elke controversiële beslissing die bij het Hooggerechtshof belandt. Er is een conservatieve vleugel, een meer links-liberale vleugel, en dan nog de rechter. Dat is bijna altijd Anthony Kennedy, en die zit mee op de wip. Of hij gaat mee naar de ene kant of naar de andere."
Gedoe
Er is in Amerika al jaren veel gedoe rondom het homohuwelijk.
De eerste grote stap is gezet, nu gaat de strijd nog door op het
niveau van de verschillende staten. "Er zijn veel rode
Republikeinse staten waar veel Christelijke evangelisten de
politiek uitmaken. In die staten zal het nog wel een tijd duren
voordat homohuwelijken worden geaccepteerd", aldus van Wagtendonk.
Maar het tij is in ieder geval gekeerd.
Obama belt met voorvechters
President Barack Obama heeft vanuit het Amerikaanse
presidentiële vliegtuig Air Force 1 gebeld met het stel dat het
initiatief nam voor het schrappen van de zogeheten Defense of
Marriage Act. Dat hebben Amerikaanse bronnen gemeld.
De Amerikaanse president noemde het besluit "een historische stap voorwaarts in de strijd om gelijke rechten'', zo liet hij via Twitter weten. "We hebben ooit verklaard als volk gelijkwaardig te zijn geschapen en de mogelijkheid om elkaar lief te hebben moet ook voor iedereen gelijk zijn.''
Today's DOMA ruling is a historic step forward for #MarriageEquality. #LoveIsLove
—i i Barack Obama (@BarackObama) June 26, 2013
Na de uitspraak van het hooggerechtshof steeg gejuich op uit de menigte die zich bij het gebouw van het Amerikaanse hoogste rechtscollege in Washington had verzameld. "DOMA is dood!'', klonk het.
De zaak was aanhangig gemaakt door Edith Windsor (84) uit New York. Zij moest 363.000 dollar belasting betalen toen ze de bezittingen erfde van haar vrouw Thea Spyer. Die belastingaanslag zou ze niet hebben gekregen als ze getrouwd was geweest met een man. "Wat een manier om het leven van mijn geliefde Thea te vieren'', reageerde Windsor woensdag met een brede lach.
Reacties
Ook Amerikaanse sterren reageerden opgetogen. "Velen hebben hier zo lang voor gevochten. Wees trots'', twitterde popster Lady Gaga. "Yessss!!!!!'' Talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres liet weten: "Het is een buitengewoon mooie dag voor gelijkwaardigheid. Gefeliciteerd iedereen. En daarmee bedoel ik iedereen.''
Tegenstanders roerden zich ook. Volgens het conservatieve Republikeinse Congreslid Michele Bachmann bijvoorbeeld is het huwelijk door God gecreëerd. "Geen mens, zelfs geen hooggerechtshof, kan ongedaan maken wat de heilige God heeft ingesteld.''
De rechters hadden zich ook nog gebogen over het verbod op het homohuwelijk in Californië. Het Hooggerechtshof deed echter geen uitspraak in die zaak. Die had kunnen bepalen dat het homohuwelijk een grondrecht is en dus niet in afzonderlijke staten mag worden verboden.