Politiek2 aug '13 11:02Aangepast op 2 aug '13 16:27

PvdA: Krijgt AIVD ook Amerikaans geld?

Auteur: Marjan van den Berg

De PvdA wil van minister Plasterk weten of Amerikaanse geheime diensten geld betalen aan de Nederlandse AIVD, zoals ze dat ook doen aan een Britse geheime dienst.

"Het gaat om principes. Honderd miljoen is veel geld, maar het is nog veel belangrijker je gewoon aan de Nederlandse wet te houden", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Gisteren werd bekend dat de NSA meer dan 100 miljoen euro heeft overgemaakt aan de Britse geheime dienst. Die geeft daarvoor toegang tot zijn databases en voert operaties uit die de Amerikanen volgens de wet zelf niet mogen doen. Ook zou er zijn afgesproken dat de Britten geen lastige vragen stellen.

Recourt wil nu zeker weten dat dit niet gebeurt bij de AIVD. Want ook die werkt samen met de Amerikanen. "Het kan nooit zo zijn dat de Amerikanen Nederland betalen om de eigen regels te omzeilen", zegt hij.

Reacties
VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zegt niet te willen reageren omdat hij niet wil meegaan in een speculatie. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de regering tot nu toe "oorverdovend stil" - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Duitse regering. Van Raak vindt dat Plasterk opheldering moet vragen bij de Amerikanen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen