'Bijzonder gezelschap zonder CDA' gaat niet zomaar akkoord
Minister Dijsselbloem van Financien vindt dat het CDA niet genoeg bereid was tot het sluiten van compromissen. Hij zei dat tegen BNR, als reactie op het afhaken van het CDA bij dat begrotingsoverleg.
Vandaag wordt er mogelijk verder gepraat, maar dan dus wel zonder het CDA. "Het CDA heeft consequent een strakke lijn gehanteerd die erop neerkwam dat het CDA voorstel moest worden overgenomen. En dat is in een land waar je ook compromissen moet sluiten niet altijd mogelijk."
Er zijn nu nog vier oppositiepartijen over die wel verder willen met Dijsselbloem: D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP. Een overleg dat voor gisteravond gepland stond werd geschrapt, omdat D66 meer tijd wil. Partijleider Alexander Pechtold:"Ik heb gisteren een verhelderend gesprek gehad over alles wat met hervormen en werk te maken heeft. Daar zijn allemaal ideeën geopperd, en daarvan wil ik de uitwerking nog eens wat meer op me laten inwerken."
Perspectieven
Het kabinet kan nog even goed nadenken waar het nu staat en Pechtolds eigen partij kan de ruimte wel gebruiken om goed te kijken welke perspectieven de gesprekken van gisteren hebben opgeleverd. "Ik wil niet de fout maken dat waar het kabinet nu tien maanden aan het formeren is, oppositiepartijen in een bijzonder gezelschap opeens moeten zeggen dat dit het wel is. Als er nu een akkoord komt wil ik er zeker zijn dat mijn fractie en mijn achterban dit kan dragen."
Ook ziet Pechtold de plannen graag binnen de kaders van het belastingplan; het gaat hem om de samenhang tussen hervormingen, lastenverschuivingen en investeringen.Pechtold zal in ieder geval nog inzetten op minder belastingdruk en helderheid rond onderwijsinvesteringen. Voor mij is de samenhang van werkgelegenheid, belastingdruk, investeringen en odnerwijs, altijd één kader geweest waarbinnen ik een totaalafweging maak."