Politiek1 okt '13 15:50Aangepast op 1 okt '13 17:54

Oppositie: kabinet moet eindelijk bewegen

Auteur: ANP Nieuws

Het kabinet moet dinsdagavond eindelijk bewegen in zijn onderhandelingen met de oppositie. "We kunnen niet eindeloos doorgaan met het bekijken van varianten. Er moeten keuzes gemaakt worden'', zegt D66-leider Alexander Pechtold.

ANP
ANP

Ook zijn CDA-collega Sybrand Buma vindt dat er iets moet gebeuren.

De financieel specialisten van de oppositiefracties praten dinsdagavond opnieuw met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Net als in de eerste gespreksronde maandag zitten ook de regeringsfracties VVD en PvdA aan tafel. Het kabinet is van de oppositie afhankelijk omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft. Haast is geboden, want volgende week zijn de financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over het financiële beleid van het kabinet.

Belangrijk twistpunt in de besprekingen zijn de 6 miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil bezuinigen. Volgens het kabinet kan dat bedrag niet omlaag, omdat de Europese Commissie Nederland dan een boete van meer dan 1 miljard oplegt. In de oppositiefracties wordt dit dreigement niet serieus genomen. ,,Brussel gaat echt geen boete opleggen als je met serieuze plannen komt.''

De oppositie wil ook dat het kabinet volgend jaar de lasten minder verhoogt, omdat dat slecht is voor de economie. Vergroening van het belastingstelsel, waardoor de vervuiler betaalt, kan daarbij behulpzaam zijn. Vooral GroenLinks zet daarop in; voor de overige fracties lijkt vergroening geen hoofdzaak.

Openbreken sociaal akkoord
Het openbreken van het sociaal akkoord, om de hervorming van de arbeidsmarkt te versnellen, ligt ook op tafel. Volgens ingewijden vinden er achter de schermen inmiddels aftastende gesprekken plaats tussen kabinet en sociale partners over het in april gesloten akkoord.

SP en PVV doen niet mee aan de besprekingen met Dijsselbloem. De Partij voor de Dieren haakte maandag ook af. Deze drie partijen willen dat het kabinet aftreedt.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dinsdagmiddag "de urgentie te voelen'' om tot afspraken met de oppositie te komen. "Bij voorkeur vóór de financiële beschouwingen.'' De regeringsfracties verwachten niet dat ze één akkoord met alle oppositiepartijen kunnen sluiten, omdat die onderling ook verdeeld zijn. Ze zetten hun kaarten vooral op deelakkoorden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen