Politiek16 mrt '13 18:13

Dijsselboem: drieprocentnorm is geen rechts symbool

Auteur: Fleur de Bruijn

De EU-afspraak van een begrotingstekort van drie procent is geen 'rechts symbool'. Nederland leeft op te grote voet en moet een stapje terug doen.

Dit zei minister Dijsselbloem van Financiën op de ledenraadvergadering van de PvdA zaterdag in Utrecht.

Werkloosheid
De ledenraad van de PvdA was belegd omdat een aantal afdelingen zich zorgen maakt over de nieuwe bezuinigingen van vier miljard euro waar het kabinet toe heeft besloten.

Ze hebben grote moeite met onder meer de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en vrezen dat de nieuwe bezuinigingen tot nog meer werkloosheid zullen leiden. De Abvakabo FNV demonstreerde buiten de zaal tegen het kabinetsbeleid.

Mooi weer
De leiders van de PvdA waren zaterdag echter niet van plan 'om mooi weer te spelen'. Volgens vicepremier Lodewijk Asscher houdt 'de werkelijkheid zich niet houdt aan regeerakkoorden'.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat hij wil vasthouden 'aan het eerlijke verhaal waarmee zijn partij vorig jaar de verkiezingen won'. "Dat is pijnlijk en het is verleidelijk om voor het lekkere verhaal te kiezen. Maar dat zou niet het eerlijke verhaal zijn", zei hij zaterdag tijdens een ledenraad in Utrecht. "Het eerlijke verhaal is echt, maar het is ook rauw, het maakt onzeker, het baart zorgen."

SNS Reaal
Samsom wees er ook op dat het kabinet in zwaarder weer terecht is gekomen dan bij het begin van de kabinetsperiode werd gedacht. Zo moest voor 3,7 miljard euro SNS Reaal worden genationaliseerd. De nieuwe ingrepen zijn niet het gevolg van compromissen met de VVD, maar komen door de veranderde realiteit, zei hij. De PvdA is volgens hem geen 'mooiweerpartij'.

Werkloosheid de eerste prioriteit
Ook de Jonge Socialisten zijn ongerust. Ze dienden tijdens de ledenraad een aantal kritische moties in. Twee moties werden aangenomen. De ene, die aanvankelijk door het partijbestuur was ontraden, roept de fractie op nog eens kritisch te kijken naar de bezuinigingsplannen van het kabinet. De andere motie vraagt om van de strijd tegen de werkloosheid de eerste prioriteit te maken.

Gerelateerde artikelen