Politiek18 dec '13 13:48Aangepast op 18 dec '13 15:28

Akkoord over pensioenopbouw

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft met de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord gesloten over de verlaging van de pensioenopbouw.

Dat heeft D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg gezegd na overleg tussen de top van het kabinet en de betrokken fracties. Volgens hem gaat er later woensdag een brief naar de Tweede Kamer met de details van het akkoord.

Vicepremier Lodewijk Asscher is "ongelofelijk blij dat het gelukt is'' om met de oppositiefracties een pensioenakkoord te sluiten.

De jaarlijkse pensioenopbouw gaat in 2015 omlaag van 2,25 naar 1,875 procent van het inkomen. Het kabinet wilde de opbouw eigenlijk verlagen naar 1,75 procent, maar kreeg dat voorstel niet door de Senaat, waar het geen meerderheid heeft. Dankzij steun van de drie oppositiepartijen lijkt die meerderheid nu wel verzekerd. Een bezuiniging van in totaal 2,8 miljard euro, de grootste uit het regeerakkoord, is daarmee veiliggesteld.

2 procent pensioenopbouw blijft doel
Vakcentrale CNV betreurt het dat de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 1 januari 2015 omlaaggaat naar 1,87 procent. Dat liet CNV-voorzitter Maurice Limmen weten in reactie op het pensioenakkoord. "Twee procent pensioenopbouw per jaar, daar hebben wij ons hard voor gemaakt en dat blijven we doen'', zegt hij.

Gerelateerde artikelen