Politiek4 mrt '13 09:43

Bersani komt met achtpuntenplan voor regering

Auteur: Anne-Greet Haars

De centrumlinkse premierkandidaat Pier Luigi Bersani, die op zoek is naar een meerderheid in de Italiaanse Senaat, komt met een achtpuntenplan waar de andere partijen zich achter kunnen scharen.

Daartoe behoort onder meer de strijd tegen de maffia en de aanpak van urgente sociale en economische problemen, melden Italiaanse media. Ook stelt hij voor de politiek goedkoper te maken om geloofwaardigheid te herwinnen. Italiaanse parlementariërs horen tot de best betaalde in Europa.

Een week geleden kreeg Bersani bij de verkiezingen wel een absolute meerderheid in de Italiaanse Tweede Kamer achter zich, maar is nog op zoek naar voldoende steun in de Senaat. Zelfs samen met het kamp van demissionair premier Mario Monti heeft hij er geen meerderheid.

Reputatie
President Giorgio Napolitano heeft in het weekend nog eens aangedrongen op een voortvarende formatie, mede met het oog op de reputatie van Italië op de financiële markten. Bij de gang naar de stembus had zo'n kwart van de Italianen zijn stem gegeven aan de protestpartij M5S van de komiek Beppe Grillo.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen