Politiek8 apr '13 17:51Aangepast op 8 apr '13 18:36

Kabinet laat sociale partners vrij in einddatum overleg

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet ziet nog altijd geen heil in een nieuwe deadline voor het sociaal overleg. D66-leider Alexander Pechtold vroeg premier Rutte vanochtend op BNR de sociale partners aan te sporen snel tot een akkoord te komen over hervormingen op arbeidsmarkt.

In een brief aan de Kamer schrijft het kabinet dat het overleg vordert, maar dat bewust geen deadline wordt gesteld. Rutte vond en vindt dat er voldoende vertrouwen in een goed resultaat is. Op 26 maart lieten bonden en werkgevers al weten dat de streefdatum van 1 april niet gehaald zou worden. Rutte weigerde eveneens een einddatum te noemen, in de overtuiging dat de sociale partners uit zichzelf al zoveel mogelijk tempo maken.

Inhoudelijk
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher herinnert de Kamer er in de brief aan dat  Rutte de Kamer om begrip heeft gevraagd voor de vertraging en voor 'het feit dat er gedurende het overlegproces niet inhoudelijk op de voortgang kan worden ingegaan'. "De minister-president heeft bewust gesproken van 'enkele weken' en geen concrete streefdatum genoemd. Het betreft een brede en ingewikkelde agenda, waarbij het kabinet het van groot belang vindt dat hiervoor een zo breed mogelijk draagvlak bestaat. Sinds 26 maart jl. is veel werk verricht en het kabinet heeft nog steeds vertrouwen in een positief resultaat."

De sociale partners willen zich evenmin laten opjagen. FNV-voorman Ton Heerts meldde vorige maand al tegenover BNR: "Wij zullen de komende weken laten weten wanneer we daar wel klaar voor zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen