Politiek14 jun '13 08:03Aangepast op 14 jun '13 08:34

Wie mag puinhopen van Ahmadinejad opruimen?

Auteur: Pieter van den Akker

Iran gaat naar de stembus. Wie gaat de economische puinhopen van Ahmadinejad opruimen?

Iran kiest een nieuwe president. Na acht jaar moet de huidige en omstreden president Ahmadinejad het veld ruimen. Zijn erfenis: politieke én economische chaos. En met name de economie wordt deze verkiezing een belangrijk punt, zegt correspondent Remco Andersen vanuit Iran.

Slecht management
"De inzet is de economie", beaamt Andersen. "De opperste leider, Ayatollah Khomeini, heeft het laatste woord over staatszaken. De president heeft nog wel veel invloed op het politieke terrein. Dat is nou net waar de meeste Iraniërs de grootste problemen mee hebben. Sancties van het westen en slecht management in de afgelopen acht jaar hebben gezorgd voor enorme inflatie, hoge werkloosheid en stijgende prijzen. Eigenlijk wil iedereen op straat dat anders zien."

In het verlengde van de economie ligt politiek, vervolgt hij. "Een deel van de economische misère wordt veroorzaakt door sancties van het westen, die het gevolg van zijn van de nucleaire ruzie met Iran."

Stem uitgebracht
Zo'n vijftig miljoen Iraniërs kiezen vrijdag een nieuwe president. Ayatollah Ali Khamenei die als hoogste leider van het land grote invloed heeft op de kandidatenlijst, bracht 's morgens in Teheran zijn stem uit. Hij riep landgenoten op vooral zijn voorbeeld te volgen.

Klik op het audiofragment hierboven om te luisteren naar correspondent Remco Andersen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen