Politiek23 jan '13 22:26Aangepast op 23 jan '13 23:00

Vrouwen mogen nu ook vechten in Amerikaans leger

Auteur: BNR Webredactie

Vrouwen in het Amerikaanse leger kunnen in het vervolg een gevechtsfunctie krijgen. De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta heeft besloten het verbod daarop af te schaffen.

Dat heeft een hoge defensiefunctionaris woensdag gezegd. Sinds 1994 mogen vrouwen in het Amerikaanse leger niet meedoen aan eenheden aan het front. Vorig jaar daagden vier vrouwen de Amerikaanse staat om het verbod van tafel te krijgen.

Versoepeling regels
Tot 2016 krijgen de legeronderdelen de tijd te inventariseren of er functies zijn die als uitzondering voor vrouwen toch taboe moeten blijven. Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling ingaat. Het Pentagon versoepelde vorig jaar al de regels door 14.000 functies vrij te stellen voor vrouwen die eerder voor hen verboden waren.

Verouderd
Volgens defensiefunctionarissen heeft de laatste tien jaar ervaring aan diverse fronten bewezen dat het verbod voor vrouwen in functies in de frontlinies verouderd is. Bij acties in Afghanistan en Irak was lang niet altijd duidelijk waar de linies liepen.

Gerelateerde artikelen