Politiek18 dec '13 14:36Aangepast op 18 dec '13 14:54

Asscher blij met pensioenakkoord

Auteur: BNR Webredactie

Vicepremier Lodewijk Asscher is "ongelofelijk blij dat het gelukt is'' om met de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP een pensioenakkoord te sluiten.

Het kabinet bespaart hiermee een bedrag van 2,8 miljard. Doordat de pensioenopbouw omlaaggaat, zullen ook de premies dalen. Dat is goed voor de economie, aldus Asscher woensdag na het sluiten van het akkoord.

Ook de drie oppositiefracties zijn tevreden. Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie wees erop dat dankzij het akkoord jongeren een beter pensioen kunnen blijven opbouwen dan in de oorspronkelijke kabinetsplannen. Net als Steven van Weyenberg van D66 wees zij erop dat er ook een pensioenfonds komt voor zzp'ers. Zij zullen als ze in de bijstand belanden niet meer hun pensioengeld hoeven 'op te eten' .

Beperkte opbouw
De pensioenopbouw blijft in het pensioenakkoord beperkt tot een jaarinkomen van een ton, net als dat ook in het oorspronkelijke kabinetsplan het geval was. Daarnaast komt er echter een vrijwillige pensioenspaarregeling voor hogere inkomens.

Kamerlid Helma Lodders van de VVD is tevreden over dat laatste. Ook toonde ze zich woensdag blij dat het bezuinigingsbedrag uit het regeerakkoord overeind is gebleven.Verder ziet ze het als winst dat er geen lastenverzwaring voor automobilisten komt om de pensioenplannen te dekken. Die mogelijkheid lag de afgelopen weken wel op tafel.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is het akkoord goed voor de economie. "Omdat mensen steeds ouder worden en langer doorwerken hoeven zij jaarlijks minder pensioenpremies af te dragen om uiteindelijk eenzelfde pensioen op te bouwen. Door deze afspraken krijgen werknemers hogere nettolonen en hebben zij daarmee meer te besteden. Bovendien worden voor zzp’ers betere mogelijkheden gecreëerd om een goed pensioen op te bouwen.''

Gerelateerde artikelen