Akkoord is het Woord van het Jaar
De inkt van het energieakkoord is nog maar net droog en er is alweer een nieuw akkoord, nu voor de zorg. Den Haag lijkt helemaal in de ban van het woord akkoord.
Kunduzakkoord, energieakkoord, oranjeakkoord, pensioenakkoord: zo kunnen we nog wel even doorgaan. De Nederlandse politiek hangt van de akkoorden aan elkaar. Gisteren werd er weer eentje aan het lijstje toegevoegd: het zorgakkoord. Daarom durven wij alvast op de zaken vooruit te lopen: akkoord is het Woord van het Jaar.
Het Genootschap Onze Taal is daar nog niet helemaal zeker van, maar het woord maakt zeker een kans. "Het zou best wel kans maken als het erg aan deze regering blijft kleven. Hier een akkoord, daar een akkoord, over allerlei onderwerpen akkoorden: dan zou je akkoord wel het woord van het jaar kunnen gaan noemen ja", zegt Wouter van Wingerden, taaladviseur bij het Genootschap.
Veelgebruikt
Nog een argument: het woord wordt ook steeds vaker gebruikt.
In heel 2012 kwam het woord akkoord bijna 400 duizend keer voor op
Google. Alleen al in de eerste helft van dit jaar gaat het ver over
de half miljoen hits heen. Daar heeft het Genootschap een simpele
verklaring voor: "Dat heeft puur met de politiek te maken. Het is
een meerderheidsregering, maar in de Eerste Kamer hebben ze geen
meerderheid. Dus moeten ze van tevoren allerlei onderwerpen
bespreken met partijen die hen in de Eerste Kamer aan een
meerderheid kunnen helpen. Dat is dus eigenlijk 'het op een
akkoordje gooien', zou je kunnen zeggen. Daar rollen vanzelf
allerlei deelakkoorden uit."
Het is volgens Van Wingerden ook nog eens heel slim dat de politiek vaak voor dit woord kiest. Het is namelijk heel vriendelijk. "Dat komt doordat het meestal positief bedoeld is. Je sluit er bijvoorbeeld een telefoongesprek mee af en je geeft er mee aan dat je het met elkaar eens bent. Dus je kunt weer verder, vandaar dat het positief klinkt."
Oud
Een vriendelijk woord dus, maar het is wel heel oud. Dat werkt niet mee in de verkiezing voor Woord van het Jaar. Dat wordt meestal door nieuwe woorden gewonnen. Maar daar heeft het Genootschap nog wel een tip voor: "Akkoordregering zou nou typisch een woord zijn dat, als journalisten het vaker gaan gebruiken en het blijft een beetje in het nieuws, aan het einde van het jaar een kandidaat kan zijn voor een Woord van het Jaar-verkiezing."
Goed, akkoordregering. Dat woord gaat u vanaf nu misschien nog heel vaak horen.