Politiek31 jan '13 22:21Aangepast op 1 feb '13 06:46

Schultz vindt niet versturen rapport onvergeeflijk

Auteur: BNR Webredactie

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en haar staatssecretaris Mansveld hebben het Kamerdebat over het onderhoud van het spoor overleefd.

Ze moesten zich tot laat op de avond verdedigen, omdat een rapport over dat spooronderhoud maandenlang niet naar de Kamer was gestuurd. Dat kwam, bleek gisteravond, door weigerachtige ambtenaren.

Schultz van Haegen van Infrastructuur noemde het tijdens het debat "onvergeeflijk'' dat haar ambtenaren een rapport niet naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, terwijl zij daartoe wel opdracht had gegeven. Dat zei ze donderdagavond tijdens een debat met de Kamer.

Twee afdelingen van het ministerie waren na de opdracht van Schultz met elkaar in discussie geraakt over wanneer het rapport verzonden moest worden. Er was volgens Schultz geen sprake van ruzie, maar van het heen en weer e-mailen over de handelwijze. "Daarmee praat ik het niet goed, want ik vind het onvergeeflijk, maar er was geen ruzie.''

Slecht werk
Schultz sprak verder van "slecht werk'', waardoor de staatssecretaris antwoord had moeten geven op vragen van de Tweede Kamer terwijl ze niets van het kritische onderzoeksrapport over het aanbesteden van spooronderhoud wist. Ambtenaren moeten volgens haar politieke sensitiviteit hebben en bij de bewindslieden terugkomen als er problemen zijn.

Controleren of alle opdrachten worden uitgevoerd, is volgens Schultz geen doen. "Een organisatie is gebouwd op vertrouwen. Daarom zijn we nu ook not amused.''

Staatssecretaris Mansveld bood donderdag haar excuses aan, voor het niet versturen van het rapport aan de Kamer.

In perspectief zien
Het rapport, waarin staat dat de manier van aanbesteden van spooronderhoud in de toekomst zou kunnen leiden tot brokken op het spoor, moet volgens Schultz in perspectief worden gezien.

"Dit was niet het belangrijkste rapport'', zei Schultz van Haegen.  Bovendien was spoorbeheerder ProRail al bezig met het doorvoeren van verbeteringen en werd de minister tussentijds op de hoogte gehouden. Toch had het naar de Kamer gestuurd moeten worden, stelde ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen