Politiek3 apr '13 10:53Aangepast op 3 apr '13 11:25

Van der Kolk: Idols voor nieuwe FNV-voorzitter

Auteur: Karin Backx

De verkiezing voor het voorzitterschap van de de Nieuwe Vakbeweging moet een soort Idols worden. Een echte strijd voor de camera. Dat zegt oud-voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk op BNR.

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten. ANP
Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten. ANP

Van der Kolk noemt de strijd om het lijsttrekkerschap bij de PvdA een goed voorbeeld. De leden van FNV mogen begin volgende maand een voorzitter kiezen. Die wordt dan half mei geïnstalleerd.

Gekozen voorzitter
Op dit moment heeft slechts één kandidaat zich gemeld voor het voorzitterschap van de Nieuwe Vakbeweging. Corrie van Brenk, nu nog voorzitter van AbvaKabo. Ze was de strijdmakker van Van der Kolk tijdens die felle discussie binnen de FNV over de verhoging van de pensioenleeftijd. Op de vraag of dat dan ook de gedroomde voorzitter is voor Van der Kolk zegt hij: "Ik vind Corrie een prima kandidaat. Maar ik zie graag meer mensen die zich kandidaat stellen. We willen graag een gekozen voorzitter en met één kandidaat is er niet zoveel te kiezen."

Van der Kolk, die vorige week afscheid nam als voorzitter van FNV Bondgenoten, denkt dat er in potentie meer mensen rondlopen die het kunnen. "Ton Heerts zou het ook kunnen", zegt Van der Kolk. "Ton heeft laten zien dat hij zo’n club op sleeptouw kan nemen. We moeten natuurlijk nog afwachten of het ook een succes wordt, maar hij heeft laten zien dat hij het kan."

Bejaardenhuis
Vernieuwing is en blijft volgens Van der Kolk noodzakelijk bij de Nieuwe Vakbeweging. "Ik heb wel eens gezegd dat de vakbeweging echt moest vernieuwen en veranderen anders is het over tien jaar een bejaardenhuis, dan representeren we niet meer de werkende mens. In de schoonmaak bijvoorbeeld hebben we dat wel goed opgepakt."

Van der Kolk ziet een scherpe tweedeling ontstaan in de arbeidsmarkt. Mensen die jaren bij dezelfde baas blijven werken en mensen die hoppen van ene naar andere flexbaan. Maar volgens de oud-voorzitter van FNV Bondgenoten geldt ook voor jongeren dat ze na een aantal jaar ook meer zekerheid willen. "Het zuivere zzp-schap komt zoveel nog niet voor. Het is vaak een combinatie. Het gros heeft er nog een baan van een paar uur naast."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen