Politiek2 dec '13 13:56Aangepast op 2 dec '13 16:53

Strafzaak klokkenluider Bos ten einde

Auteur: BNR Webredactie

Klokkenluider Ad Bos is definitief van strafvervolging verlost. Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag een einde gemaakt aan de al jaren slepende zaak tegen de 65-jarige Bos door het OM niet ontvankelijk te verklaren.

Image

Het OM had hier zelf om gevraagd, omdat er met de vervolging van Bos eigenlijk geen enkel doel meer diende en de zaak veel te lang heeft geduurd. Ook erkent het OM het maatschappelijk belang van Bos als klokkenluider.

Schaduwboekhouding
Bos is de klokkenluider geweest in de zogeheten bouwfraudeaffaire. Hij beschikte over een schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, waarmee hij in 2001 de bouwfraude aan het licht bracht. In zijn eigen zaak beschuldigde justitie hem van omkoping van ambtenaren.

Bos antwoordt op de vraag van verslaggever Ronald Olsthoorn hoe hij zich voelt: "Er is een last van me afgevallen, de verdachtenstatus is van me afgevallen. Dat is toch wel prettig eigenlijk."

Onschuld verloren
Welk gevoel overheerst, dat van opluchting of van wrok? Bos resoluut: "De opluchting. Wrok ken ik niet, zo zit ik niet in elkaar. Daar laat ik me niet door drijven. Maar het is opluchting: heerlijk. En ik heb heel veel meegemaakt, zestien jaar lang ervaring gehad. Ik ben een beetje mijn onschuld verloren, maar niet mijn positiviteit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen