Politiek31 okt '13 17:32

VS en EU in gesprek over inlichtingendiensten

Auteur: Eva Oude Elferink

Er zijn gesprekken gaande tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie om de werkwijze van inlichtingendiensten af te stemmen. Dat zegt Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in zijn maandelijkse gesprek met BNR de Wereld.

Frans Timmermans. ANP
Frans Timmermans. ANP

Of de afspraken zo ver zullen gaan als de zogenoemde 'Five Eyes Club', een alliantie tussen de geheime diensten van Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is nog onduidelijk. "Die gesprekken zijn nu gaande", aldus Timmermans.

Transparante afspraken
De recente afluisterschandalen hebben het wantrouwen tussen Amerika en Europa gevoed, zegt de minister. "Dit is iets wat leeft in Europa. Dat heeft te maken met onze geschiedenis, met onze achtergrond. Het feit dat je kunt worden afgeluisterd, dat mensen interesse hebben in je privégesprekken, dat zit Europeanen enorm dwars."

Volgens Timmermans is het zaak om dat wantrouwen zo snel mogelijk weg te nemen. "De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben elkaar ontzettend hard nodig de komende generatie." Daarbij zijn transparante afspraken over het inzetten van inlichtingendiensten van groot belang.

Mogelijkheden gebruiken
Dat ook Europese landen zich schuldig maken aan afluisterpraktijken, spreekt de minister niet tegen. "Je probeert je informatiepositie over je partners en je potentiële tegenstanders zo sterk mogelijk te maken. Vroeger stonden mensen met hun oor tegen de deur, tegenwoordig zijn er allerlei elektronische middelen om dat te doen."

"Ik vind dat je de mogelijkheden die je hebt om je land en je bevolking te beschermen ook moet gebruiken." De Verenigde Staten zijn daarin doorgeschoten, stelt Timmermans. "Ze zijn na 9/11 van need to know naar nice to know gegaan en dat is niet goed voor de persoonlijke vrijheid. Dat is ook wat ik tegen John Kerry heb gezegd."

Blijven inzetten
Toch mag het belang van elektronische middelen volgens minister Timmermans niet worden onderschat. "Er zijn heel veel potentiële aanslagen verijdeld doordat mensen zijn betrapt en afgeluisterd. Veiligheidsdiensten zullen die middelen dus ook blijven inzetten, met steun van Parlement en regering."

Gerelateerde artikelen